ciastka-owsiane-2.jpg
bez-miesa
wynos
bez-mleka

Ciastka owsiane

Czas przygotowania: 25 min
Łączny czas: 25 min
Ilość: 6
Porcja: 342 kcal
Rodzaj: Deser

Bogate w błonnik, beta-glukany, kwasy tłusczowe, witaminy A, E, D, witaminy z grupy B​, wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, selen, kwasy omega 3

Alergeny: jajka kurze, orzechy, sezam, gluten

Płatki owsiane zawierają dużo błonnika oraz beta-glukanów, które wykazują pozytywne działanie na układ krwionośny, układ immunologiczny, przewód pokarmowy, profil lipidowy czy proces odchudzania.

Cynamon obniża poziom glukozy we krwi oraz działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Orzechy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, białka czy błonnika. Poprawiają pracę mózgu, koncentrację, zapobiegają chorobom układu krążenia. Są bogate w wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, selen (orzechy brazylijskie) oraz witaminy z grupy B.

Jajka to bogactwo witamin takich jak A, E, D. Poprawiają pamięć i koncentrację dzięki zawartości lecytyny, natomiast luteina wspomaga nasze oczy. 

Siemię lniane - bogactwo silnie przeciwzapalnych kwasów omega 3 i witaminy E.

Składniki

  • Orzechy laskowe - pół szklanki
  • Żurawina - 4 łyżki
  • Siemię lniane - 3 łyżki
  • Sezam - 2 łyżki
  • Słonecznik - 4 łyżki
  • Płatki owsiane - szklanka
  • Jajko kurze - 1 sztuka
  • Miód pszczeli - 2 łyżki
  • Cynamon - ½ łyżeczki

Zamienniki

  • orzechy laskowe > orzechy nerkowca, orzechy włoskie, migdały
  • jajka kurze > banan, siemię lniane

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Orzechy posiekaj, wymieszaj z  nasionami, płatkami, żurawiną i miodem.
  2. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj.
  3. Łyżką uformuj ciasteczka i wyłóż na pokrytą papierem do pieczenia blachę.
  4. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

ciastka-owsiane-1.jpeg

Wskazówka

Wystudzone ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku lub puszcze - dzięki temu dłużej zachowają świeżość!

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

pudding-z-tapioki-z-malinami-2.jpg

Pudding z tapioki z malinami

Sprawdź
kokosowe-ciasto-z-daktylami-2.jpeg

Kokosowe ciasto z daktylami

Bogate w magnez, wapń, selen

Sprawdź
czekoladowo-kokosowe-ciasto-bez-pieczenia-2.jpeg

Czekoladowo-kokosowe ciasto bez pieczenia

Bogate w magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, witaminy z grupy B, witamina E

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź