Dietetyk
Bogate w błonnik, beta-glukany, kwasy tłusczowe, witaminy A, E, D, witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, selen, kwasy omega 3
Alergeny: jajka kurze, orzechy, sezam, gluten
Płatki owsiane zawierają dużo błonnika oraz beta-glukanów, które wykazują pozytywne działanie na układ krwionośny, układ immunologiczny, przewód pokarmowy, profil lipidowy czy proces odchudzania.
Cynamon obniża poziom glukozy we krwi oraz działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Orzechy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, białka czy błonnika. Poprawiają pracę mózgu, koncentrację, zapobiegają chorobom układu krążenia. Są bogate w wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, selen (orzechy brazylijskie) oraz witaminy z grupy B.
Jajka to bogactwo witamin takich jak A, E, D. Poprawiają pamięć i koncentrację dzięki zawartości lecytyny, natomiast luteina wspomaga nasze oczy.
Siemię lniane - bogactwo silnie przeciwzapalnych kwasów omega 3 i witaminy E.
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.
Wystudzone ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku lub puszcze - dzięki temu dłużej zachowają świeżość!
Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.
Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.