Zmień przedział:

  • E

    Enterokinaza
  • Enzymy trawienne
  • Esica
  • F

    Fala perystaltyczna
  • Fermentacja
  • Fizjologia przewodu pokarmowego
  • Flora jelitowa
  • FOS
  • Fosfor

    Fosfor

    To pierwiastek będący makroelementem. Jego minimalna zawartość w diecie to 100 mg na dobę. Fosfor stanowi składnik budulcowy współuczestnicząc w mineralizacji kości i zębów. Jest składnikiem cytoplazmy i jądra każdej komórki. Fosfor bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, przemianach tłuszczów i węglowodanów. Źródłem fosforu jest przede wszystkim mleko, a także nabiał, mięso, wędliny, produkty zbożowe. Ze względu na jego powszechne występowanie nie obserwuje się niedoborów. U dzieci szczególne znaczenie ma stosunek wapnia do fosforu, który w mleku matki jest 2 : 1, natomiast w mleku krowim 1,2 : 1. Ma to znaczenie dla prawidłowego procesu mineralizacji kości.

  • Fruktooligosacharydy

Wyślij wiadomość do eksperta BebiKlubu

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

lek. med. Izabela Migalska-Łyczko,
pediatra
dr n. med. Agnieszka Krzywicka

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Newsletter

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający.
Kliknij go aby potwierdzić zapis do newslettera.

Logowanie