Błonnik pokarmowy jest bardzo ważnym składnikiem diety dziecka. Ponieważ Twój maluszek rośnie w niezwykłym tempie, potrzebuje składników odżywczych, wspomagających harmonijny rozwój. Z myślą o tym stworzyliśmy Bebiko PRO+3 z formułą Nutriflor PRO+, które jest źródłem cennego błonnika.
Specjalna mieszanina oligosacharydów GOS/FOS zawarta w Bebiko PRO+ 3 jest źródłem błonnika.
Formuła NUTRIflor PRO+ 3 zawiera o 30% więcej błonnika w porównaniu do średniej zawartości tego składnika w innych podobnych produktach, przyznaczonych po 1. roku życia.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – takie jak ALA- są potrzebne dla prawidłowego rozwoju dzieci. ALA jest prekursorem do tworzenia istotnego dla rozwoju mózgu i wzroku kwasu DHA. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są to składniki, których organizm niemowlęcia nie potrafi syntetyzować i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, dlatego tak ważna jest ich zawartość w diecie dziecka.
*Weker i M. Barańska, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2011 (badanie z randomizacją na reprezentatywnej grupie 400 polskich dzieci w wieku 13–36 miesięcy, przeprowadzone w 2010 r. we współpracy z Fundacją Nutricia
Błonnik pokarmowy to grupa związków pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez ludzkie enzymy. Jego źródłem są m.in. warzywa, owoce i produkty zbożowe, szczególnie te z pełnego ziarna.
Dieta dziecka powinna dostarczać 10-14g błonnika pokarmowego (do max. 19g)
Badanie* oceniające sposób żywienia dzieci w wieku 1-3 lata pokazuje, że:
*Weker i M. Barańska, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2011 (badanie z randomizacją na reprezentatywnej grupie 400 polskich dzieci w wieku 13–36 miesięcy, przeprowadzone w 2010 r. we współpracy z Fundacją Nutrica
Błonnik pokarmowy jest ważnym składnikiem w diecie dziecka, ponieważ spełnia wiele istotnych funkcji. Jak dowiadujemy się z Poradnika żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia: „Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, florę jelitową, absorbuje różne toksyczne substancje i wzmaga ich wydalanie”*.
*Weker i wsp.: „Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia – praktyczne zastosowanie norm żywienia opracowanych przez grupę ekspertów w 2012”; Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka, 2012
Czy wiesz, że 52% dzieci w wieku 1-3 lata ma niedobory błonnika w diecie?
Dowiedz się, dlaczego błonnik w diecie dziecka jest tak ważny i poznaj źródła tego cennego składnika.
*Weker i M. Barańska, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2011 (badanie z randomizacją na reprezentatywnej grupie 400 polskich dzieci w wieku 13–36 miesięcy, przeprowadzone w 2010 r. we współpracy z Fundacją Nutricia
Bebiko Pro+ 3 jest źródłem błonnika. Zawiera specjalną mieszaninę oligosacharydów GOS/FOS które są źródłem błonnika pokarmowego. Zawartość błonnika w recepturze Nutriflor PRO+ jest o 30% większa, niż średnia zawartość tego składnika w innych podobnych produktach.
Czy wiesz, że brzuszek Twojego dziecka rozwija się jeszcze po urodzeniu? Poznaj ciekawostki o brzuszku, sprawdź jak się rozwija i weź udział w quizie!
* Wśród podobnych produktów, na podstawie badania przeprowadzonego przez Kantar Polska S.A. w lutym 2020.
** Kompletna kompozycja Bebilon 2 z Pronutra Advance zgodna z przepisami prawa zawiera m.in. witaminy A, C i D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, DHA dla rozwoju mózgu i wzroku oraz żelazo dla rozwoju poznawczego. Laktoza, DHA, witaminy, żelazo, wapń oraz nukleotydy naturalnie występują w mleku matki.
*** Zawiera witaminy A, C i D ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Karmienie piersią jest najwłaściwszym sposobem żywienia niemowląt.