Bebiko Junior R to zbilansowana formuła z dodatkiem kleiku ryżowego i specjalnej kompozycji oligosacharydów GOS/FOS NUTRIFLOR, która dostarcza Twojemu dziecku niezbędnych na tym etapie składników.
Według Ekspertów ds. żywienia dzieci mleko typu junior pomaga uzupełnić dietę małego dziecka w ważne składniki odżywcze, których często w niej brakuje*.
*Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat, 2022.
Bebiko R z kleikiem ryżowym - sposób mam na najedzone brzuszki w dzień i na przespaną noc! Mamy podają swojemu dziecku Bebiko Junior R w ciągu dnia i przed snem*:
* Na podstawie opinii 97% mam z grupy 348 badanych, które wzięły udział w badaniu ankietowym w bebiklub.pl w grudniu 2021.
Wyjątkowo intensywny rozwój Twojego Juniora wymaga wyjątkowej diety. Wspieraj rozwój swojego dziecka, troszcząc się o wyjątkowe potrzeby małego brzuszka?
Małe dziecko potrzebuje nawet 6 razy więcej witaminy D w przeliczeniu na kg masy ciała niż dorosły. Jednak z badań wynika³, że 94% dzieci po 1. roku życia otrzymuje z dietą niewystarczającą ilość witaminy D3*. Dlatego dobrym sposobem na jej uzupełnienie są pokarmy wzbogacone w tę witaminę. Warto również z lekarzem pediatrą porozmawiać o prawidłowej suplementacji tego składnika.
* „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia”, zostało zrealizowane w 2016 roku przez Instytut Matki i Dziecka. Projekt badawczy został zainicjowany i sfinansowany przez Fundację NUTRICIA. Badanie zostało przeprowadzone na reprezentatywnej grupie 1059 rodziców niemowląt i małych dzieci z całej Polski. Raport z badania dostępny jest na stronie: www.fundacjanutricia.pl
** u dzieci zdrowych przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut w godzinach od 10.00 do 15.00 bez kremów z filtrem w okresie od maja do września suplementacja nie jest konieczna, choć wciąż zalecana i bezpieczna; jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w dawce 600–1000 IU/dobę, w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.
Sprawdź, czy prawidłowo komponujesz dietę Twojego dziecka w te 3 składniki odżywcze.
ObliczJuż 2 kubki po 200 ml Bebiko Junior 3R dziennie pomogą Ci zbilansować dietę małego dziecka, dzięki zawartości składników mineralnych i witamin występujących często w niewystarczających ilościach w diecie małych dzieci odpowiada na potrzeby małego organizmu w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju.
Prawidłowo zbilansowana dieta:
* Weker H., Friedrich M., Zabłocka-Słowińska K. i wsp. Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat. Stand Med Pediatr 2022; 19: 3-18.
Są ważnym źródłem energii. Jako źródło węglowodanów wybieraj zbożowe produkty pełnoziarniste. Do węglowodanów zalicza się błonnik pokarmowy, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zwiększa uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie przez organizm szkodliwych substancji.
Białko to główny budulec naszego organizmu, składający się z pojedynczych elementów zwanych aminokwasami. Tworzy tkanki ciała, w tym mięśnie, kości, skórę oraz hormony i enzymy.
Spełniają w diecie człowieka wiele ważnych ról, m. in. dostarczają znaczną ilość energii niezbędnej dla wszelkich czynności życiowych. Są źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Biorą udział w procesach metabolicznych oraz reakcjach zachodzących w komórkach i tkankach. Niektóre składniki mineralne (np. wapń, magnez, fosfor) są budulcem tkanek, znajdują się w kościach i zębach; żelazo jest m.in. składnikiem czerwonych krwinek.
Dowiedz się jak prawidłowo komponować dietę dziecka po 1. urodzinach
Pobierz poradnikW diecie dziecka, które skończyło 1. rok życia, w określonych ilościach może pojawić się mleko krowie jako napój i dodatek do posiłków. Ale czy to najlepszy wybór dla Juniora?
Bebiko Junior 3, podobnie jak inne odżywcze formuły na bazie mleka dla małych dzieci, wzbogacone w witaminy i składniki mineralne, ma skład odpowiedni do potrzeb małego dziecka. Zawiera więcej m.in. witaminy D czy jodu w porównaniu do mleka krowiego. Są to składniki odżywcze, których niedobory często występują w diecie dzieci powyżej 1. roku życia³.
Jednocześnie, odżywcze formuły na bazie mleka dla małych dzieci, zawierają znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i sodu niż mleko krowie.
Odżywcza formuła na bazie mleka dla małych dzieci, wzbogacona w składniki odżywcze i przeznaczone dla dzieci po 1. roku życia, uzupełnia codzienną dietę w cenne, często niedoborowe w diecie składniki, m.in. witaminę D i żelazo.
Kontynuując podawanie odżywczej formuły na bazie mleka dla małych dzieci wzbogaconej w witaminy i składniki mineralne po 1. roku życia, a także przez cały okres wczesnego dzieciństwa, pomagasz w skomponowaniu zbilansowanej diety, tak ważnej dla prawidłowego rozwoju Twojego malucha.
Mamy podają swojemu dziecku Bebiko R w ciągu dnia i przed snem by było najedzone i by lepiej przespało noc*
* Na podstawie opinii 97% mam z grupy 348 badanych, które wzięły udział w badaniu ankietowym w bebiklub.pl w grudniu 2021.”
LITERATURA
¹ W przeliczeniu na kg masy ciała zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i in. NIZP-PZH, Warszawa 2020.
² W przeliczeniu na kg masy ciała zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i in. NIZP-PZH, Warszawa 2020.
³ Weker H. i wsp. "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 5 do 36 miesiąca życia - badania ogólnopolskie 2016 rok", Instytut Matki i Dziecka 2017.
⁴ Weker H., Rowicka G., Dyląg H., Barańska M., Strucińska M., Więch M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm i zaleceń żywieniowych, Instytut Matki i Dziecka, 2020.
⁵ Sarnecki J. Wpływ spożycia wzbogacanego mleka modyfikowanego na zaopatrzenie organizmu w żelazo i witaminę D u dzieci w 1.-3. roku życia. Standardy Medyczne/Pediatria, 2017, T. 14, 1057-1063.
⁶ Wolański N. Rozwój biologiczny człowieka. Podstawy auksologii, gerontologii i promocji zdrowia. PWN Warszawa 2005
⁷ Stawińska N, i wsp. Molekularne procesy resorpcji kości i ich potencjał terapeutyczny w leczeniu chorób przyzębia i osteoporozy, Dent. Med. Probl. 2005, 42, 4, 627–635