Sałatka owocowa z mascarpone i czekoladą

  • 419.7 kcal / porcja
  • Czas przygotowania: 5 min.

Bogata w magnez, żelazo, cynk

Alergeny: białka mleka, migdały

Katarzyna Siedzik

Opracowano we współpracy z: Katarzyna Siedzik, Dietetyk

Gorzka, ciemna czekolada z dużą zawartością kakao jest bogata w magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas. Wpływa na polepszenie samopoczucia. Zwracaj uwagę na skład - powinien zaczynać się od miazgi kakaowej a nie od cukru.

Jabłka oprócz błonnika (głównie pektyny), witamin C, E, K, beta karotenu oraz witamin z grupy B i składników mineralnych, jak wapń, fosfor, magnez czy potas, zawierają np. kwercetynę, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające.

  • Liczba porcji: 1

Składniki

  • Winogrona - garść
  • Jabłko średnie
  • Gruszka mała
  • Mandarynka średnia sztuka
  • Mascarpone - łyżka
  • Gorzka czekolada - 1 kostka
  • Płatki migdałowe - ½ łyżki

Zamienniki

  • serek mascarpone jogurt naturalny, jogurt grecki, jogurt kozi naturalny, jogurt roślinny niesłodzony
  • płatki migdałowe orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy włoskie

Tabela wartości odżywczych

WARTOŚĆ
ODŻYWCZA
100 g PORCJA
(465 g)
Energia (kcal) 90.3 419.7
Białka (g) 1.2 5.5
Tłuszcze (g) 3.8 17.8
Węglowodany (g) 12 63.9
Błonnik (g) 1.7 8.1

Przygotowanie

  1. Owoce umyj, jabłko i gruszkę pokrój w dużą kostkę lub paski, mandarynkę podziel na cząstki, a winogrono podaj w całości lub przekrój grona na pół i ułóż w miseczce.
  2. Dodaj serek mascarpone i całość posyp tartą czekoladą oraz migdałami.

Pamiętaj!
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

Wskazówka

Jeśli przygotowujesz sałatkę z wyprzedzeniem, dodaj kilka kropli soku z cytryny – dzięki temu pokrojone jabłko i gruszka nie ściemnieją!

To było fajne! Dziękujemy!
Przeczytaj później Usuń z czytelni

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

  • Nabiał i mleko
  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko
  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa
  • Produkty zbożowe
  • Tłuszcze roślinne
  • Świeże i suszone owoce
  • Nabiał i mleko

    Nabiał i mleko

    Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).

    Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Jaja, mięso oraz ryby (te spożywaj maksymalnie 2 razy w tygodniu). Pamiętaj, aby nie jeść ich surowych. Unikaj także w wersji smażonej. Wybieraj pieczone ryby i mięso, jajka gotowane lub jako dodatek do placków czy naleśników.

    Np. kurczak, indyk, cielęcina, chuda wołowina i wieprzowina, wędliny drobiowe, jaja, łosoś, śledź, dorsz, mintaj.

  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Wybieraj spośród całej gamy kolorów: pomarańczowe, zielone, czerwone, fioletowe czy białe.

    Np. marchew, dynia, kabaczek, szpinak, sałaty, szparagi, brokuły, brukselka, ogórek, kapusta, pomidory, bakłażan, kapusta czerwona, ziemniaki, pietruszka, rzodkiewka, itd.

  • Produkty zbożowe

    Produkty zbożowe

    Staraj się wybierać te z pełnego przemiału, unikaj produktów z mąki oczyszczonej. Możesz sięgać po pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki owsiane i inne.

    Np. chleb razowy, żytni, graham, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż dziki lub brązowy, makaron pełnoziarnisty lub razowy, płatki owsiane, jaglane, itd.

  • Tłuszcze roślinne

    Tłuszcze roślinne

    Powinny przeważać nad tłuszczami zwierzęcymi (smalec, słonina, boczek), ponieważ dostarczają cennych kwasów omega 3 i nie zawierają cholesterolu.

    Np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, siemię lniane, orzechy i nasiona.

  • Świeże i suszone owoce

    Świeże i suszone owoce

    Na te drugie uważaj, bo mają dużo cukrów prostych i są kaloryczne. Dodatkowo przed spożyciem warto je zawsze sparzyć wrzątkiem. Spośród świeżych owoców możesz sięgać po rodzime, zagraniczne oraz egzotyczne przysmaki.

    Np. truskawki, maliny, jabłka, gruszki, agrest, porzeczki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, winogrona, kiwi, cytrusy, banany, mango, melon, arbuz, itd.

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

Przydatne porady bezpośrednio na e-mail

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zamówienie przydatnych porad od BebiKlubu. Kliknij w ten link, aby potwierdzić ich zamówienie.

Logowanie
Lista partnerów NUTRICIA sp. z o.o.