Kulki mocy

  • 320 kcal / porcja
  • Czas przygotowania: 25 min.

Bogate w błonnik, kwas foliowy

Alergeny: orzechy, gluten, migdały

Katarzyna Siedzik

Opracowano we współpracy z: Katarzyna Siedzik, Dietetyk

 

Daktyle są bogate w błonnik, witaminy z grupy B (w tym w kwas foliowy), składniki mineralne, jak magnez, wapń, selen, żelazo, potas, fosfor czy cynk oraz antyoksydanty. Wykazują działanie przeciwnowotworowe, wspomagają układ krwionośny, nerwowy oraz pokarmowy, Niestety cechują się wysokim indeksem glikemicznym.

Gorzka, ciemna czekolada z dużą zawartością kakao jest bogata w magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas. Wpływa na polepszenie samopoczucia. Zwracaj uwagę na skład - powinien zaczynać się od miazgi kakaowej a nie od cukru.

Płatki owsiane zawierają dużo błonnika oraz beta-glukanów, które wykazują pozytywne działanie na układ krwionośny, układ immunologiczny, przewód pokarmowy, profil lipidowy czy proces odchudzania.

Cynamon obniża poziom glukozy we krwi oraz działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Orzechy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, białka czy błonnika. Poprawiają pracę mózgu, koncentrację, zapobiegają chorobom układu krążenia. Są bogate w wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, selen (orzechy brazylijskie) oraz witaminy z grupy B.

  • Liczba porcji: 4

Składniki

  • Orzechy nerkowca - ½ szklanki
  • Migdały - ½ szklanki
  • Płatki owsiane - ¾ szklanki
  • Daktyle suszone - 10 sztuk
  • Kakao gorzkie - 2 łyżki
  • Cynamon - ½ łyżeczki

Zamienniki

  • migdały orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy włoskie
  • płatki owsiane płatki jaglane, żytnie, orkiszowe
  • kakao karob

Tabela wartości odżywczych

WARTOŚĆ
ODŻYWCZA
100 g PORCJA
(72 g)
Energia (kcal) 444.4 320
Białka (g) 24.1 9.3
Tłuszcze (g) 24.1 17.3
Węglowodany (g) 48.8 35.1
Błonnik (g) 7.5 5.4

Przygotowanie

  1. Daktyle namocz we wrzątku (przez około 10 minut).
  2. Zblenduj orzechy, migdały oraz płatki owsiane.
  3. Zblenduj daktyle i dodaj je do suchych składników.
  4. Całość ręcznie wymieszaj z kakao i cynamonem.
  5. Następnie uformuj kulki i obtocz w wiórkach kokosowych.
  6. Przechowuj w lodówce.

Pamiętaj!
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

Wskazówka

Jeśli masa na kulki jest zbyt sucha i nie możesz uformować kulek, dodaj kilka łyżek wody z moczenia daktyli.

To było fajne! Dziękujemy!
Przeczytaj później Usuń z czytelni

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

  • Nabiał i mleko
  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko
  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa
  • Produkty zbożowe
  • Tłuszcze roślinne
  • Świeże i suszone owoce
  • Nabiał i mleko

    Nabiał i mleko

    Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).

    Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Jaja, mięso oraz ryby (te spożywaj maksymalnie 2 razy w tygodniu). Pamiętaj, aby nie jeść ich surowych. Unikaj także w wersji smażonej. Wybieraj pieczone ryby i mięso, jajka gotowane lub jako dodatek do placków czy naleśników.

    Np. kurczak, indyk, cielęcina, chuda wołowina i wieprzowina, wędliny drobiowe, jaja, łosoś, śledź, dorsz, mintaj.

  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Wybieraj spośród całej gamy kolorów: pomarańczowe, zielone, czerwone, fioletowe czy białe.

    Np. marchew, dynia, kabaczek, szpinak, sałaty, szparagi, brokuły, brukselka, ogórek, kapusta, pomidory, bakłażan, kapusta czerwona, ziemniaki, pietruszka, rzodkiewka, itd.

  • Produkty zbożowe

    Produkty zbożowe

    Staraj się wybierać te z pełnego przemiału, unikaj produktów z mąki oczyszczonej. Możesz sięgać po pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki owsiane i inne.

    Np. chleb razowy, żytni, graham, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż dziki lub brązowy, makaron pełnoziarnisty lub razowy, płatki owsiane, jaglane, itd.

  • Tłuszcze roślinne

    Tłuszcze roślinne

    Powinny przeważać nad tłuszczami zwierzęcymi (smalec, słonina, boczek), ponieważ dostarczają cennych kwasów omega 3 i nie zawierają cholesterolu.

    Np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, siemię lniane, orzechy i nasiona.

  • Świeże i suszone owoce

    Świeże i suszone owoce

    Na te drugie uważaj, bo mają dużo cukrów prostych i są kaloryczne. Dodatkowo przed spożyciem warto je zawsze sparzyć wrzątkiem. Spośród świeżych owoców możesz sięgać po rodzime, zagraniczne oraz egzotyczne przysmaki.

    Np. truskawki, maliny, jabłka, gruszki, agrest, porzeczki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, winogrona, kiwi, cytrusy, banany, mango, melon, arbuz, itd.

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Przydatne porady bezpośrednio na e-mail

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zamówienie przydatnych porad od BebiKlubu. Kliknij w ten link, aby potwierdzić ich zamówienie.

Logowanie