grillowany-losos-2.jpg
bez-jajej
bez-mleka

Grillowany łosoś

Czas przygotowania: 15 min
Łączny czas: 15 min
Ilość: 1
Porcja: 641.3 kcal
Rodzaj: Obiad

Alergeny: ryby

Łosoś cechuje się bardzo dużą zawartością przeciwzapalnych kwasów omega 3 i witaminy D.

Kasza jaglana (proso) jako jedyna z kasz ma działanie zasadotwórcze, a więc nie zakwasza organizmu. Cechuje się wysoką zawartością żelaza, miedzi, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. wykazują działanie przeciwnowotworowe. Wspomagają pracę układu immunologicznego. Kasza jaglana z natury jest produktem bezglutenowym.

Papryka cechuje się wysoką zawartością witamin A i C, kwasu foliowego oraz pozostałych witamin z grupy B oraz potasu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, fosforu.

Marchew jest bogata w beta karoten, witaminy C, K, witaminy z grupy B (między innymi kwas foliowy, B1, B2) czy składniki mineralne, jak potas, sód, fosfor, miedź, magnez. Poprawia stan skóry, wzrok, opóźnia procesy starzenia oraz działa przeciwnowotworowo, dzięki właściwościom przeciwutleniającym. Wzmacnia odporność oraz pozytywnie wpływa na profil lipidowy.

Składniki

  • Łosoś świeży - porcja 150 g
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Kasza jaglana - 3 łyżki
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukinia - 1 mała sztuka
  • Papryka średnia
  • Marchew średnia
  • Opcjonalnie sos teriyaki (alergen - soja, gluten)

Zamienniki

  • kasza jaglana > kasza gryczana palona, kasza gryczana niepalona, ryż, kasza bulgur

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Kaszę przepłucz wrzątkiem, a następnie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Łososia oczyść z łusek i posyp przyprawami.
  3. Rybę zgrilluj lub ugotuj na parze.
  4. Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojone w plasterki warzywa i duś przez 5-7 minut.
  5. Łososia podaj z kaszą jaglaną i warzywami.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

grillowany-losos-1.jpg

Wskazówka

Kasza jaglana ma specyficzny smak - jeśli nie lubisz go, przed gotowaniem przepłucz kaszę wrzątkiem, by pozbyć się tego smaku.

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

ciecierzyca-w-pomidorach-2.jpg

Ciecierzyca w pomidorach

Bogata w cynk, fosfor, żelazo, błonnik, beta karoten, witaminy C, K, witaminy z grupy B, potas, sód, miedź, magnez

Sprawdź
kotlety-warzywne-2.jpg

Kotlety warzywne

Bogate w żelazo, magnez, sód

Sprawdź
kokosowy-indyk-z-tagliatelle-z-cukinii-2.jpg

Kokosowy indyk z tagliatelle z cukinii

Bogaty w witaminy z grupy B, witaminy E, A, C, omega 3, potas, żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź