Grillowany łosoś

  • 641.3 kcal / porcja
  • Czas przygotowania: 15 min.

Bogaty w kwasy omega 3, witaminę D, żelazo, wapń, miedź, fosfor, potas, witaminy z grupy B

Alergeny: ryby

Katarzyna Siedzik

Opracowano we współpracy z: Katarzyna Siedzik, Dietetyk

Łosoś cechuje się bardzo dużą zawartością przeciwzapalnych kwasów omega 3 i witaminy D.

Kasza jaglana (proso) jako jedyna z kasz ma działanie zasadotwórcze, a więc nie zakwasza organizmu. Cechuje się wysoką zawartością żelaza, miedzi, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. wykazują działanie przeciwnowotworowe. Wspomagają pracę układu immunologicznego. Kasza jaglana z natury jest produktem bezglutenowym.

Papryka cechuje się wysoką zawartością witamin A i C, kwasu foliowego oraz pozostałych witamin z grupy B oraz potasu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, fosforu.

Marchew jest bogata w beta karoten, witaminy C, K, witaminy z grupy B (między innymi kwas foliowy, B1, B2) czy składniki mineralne, jak potas, sód, fosfor, miedź, magnez. Poprawia stan skóry, wzrok, opóźnia procesy starzenia oraz działa przeciwnowotworowo, dzięki właściwościom przeciwutleniającym. Wzmacnia odporność oraz pozytywnie wpływa na profil lipidowy.

  • Liczba porcji: 1

Składniki

  • Łosoś świeży - porcja 150 g
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Kasza jaglana - 3 łyżki
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukinia - 1 mała sztuka
  • Papryka średnia
  • Marchew średnia
  • Opcjonalnie sos teriyaki (alergen - soja, gluten)

Zamienniki

  • kasza jaglana kasza gryczana palona, kasza gryczana niepalona, ryż, kasza bulgur

Tabela wartości odżywczych

WARTOŚĆ
ODŻYWCZA
100 g PORCJA
(686 g)
Energia (kcal) 93.5 641.3
Białka (g) 5.8 39.8
Tłuszcze (g) 4.8 32.7
Węglowodany (g) 6.4 54.1
Błonnik (g) 1.5 10.3

Przygotowanie

  1. Kaszę przepłucz wrzątkiem, a następnie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Łososia oczyść z łusek i posyp przyprawami.
  3. Rybę zgrilluj lub ugotuj na parze.
  4. Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojone w plasterki warzywa i duś przez 5-7 minut.
  5. Łososia podaj z kaszą jaglaną i warzywami.

Pamiętaj!
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

Wskazówka

Kasza jaglana ma specyficzny smak – jeśli nie lubisz go, przed gotowaniem przepłucz kaszę wrzątkiem, by pozbyć się tego smaku.

To było fajne! Dziękujemy!
Przeczytaj później Usuń z czytelni

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

  • Nabiał i mleko
  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko
  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa
  • Produkty zbożowe
  • Tłuszcze roślinne
  • Świeże i suszone owoce
  • Nabiał i mleko

    Nabiał i mleko

    Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).

    Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Jaja, mięso oraz ryby (te spożywaj maksymalnie 2 razy w tygodniu). Pamiętaj, aby nie jeść ich surowych. Unikaj także w wersji smażonej. Wybieraj pieczone ryby i mięso, jajka gotowane lub jako dodatek do placków czy naleśników.

    Np. kurczak, indyk, cielęcina, chuda wołowina i wieprzowina, wędliny drobiowe, jaja, łosoś, śledź, dorsz, mintaj.

  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Wybieraj spośród całej gamy kolorów: pomarańczowe, zielone, czerwone, fioletowe czy białe.

    Np. marchew, dynia, kabaczek, szpinak, sałaty, szparagi, brokuły, brukselka, ogórek, kapusta, pomidory, bakłażan, kapusta czerwona, ziemniaki, pietruszka, rzodkiewka, itd.

  • Produkty zbożowe

    Produkty zbożowe

    Staraj się wybierać te z pełnego przemiału, unikaj produktów z mąki oczyszczonej. Możesz sięgać po pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki owsiane i inne.

    Np. chleb razowy, żytni, graham, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż dziki lub brązowy, makaron pełnoziarnisty lub razowy, płatki owsiane, jaglane, itd.

  • Tłuszcze roślinne

    Tłuszcze roślinne

    Powinny przeważać nad tłuszczami zwierzęcymi (smalec, słonina, boczek), ponieważ dostarczają cennych kwasów omega 3 i nie zawierają cholesterolu.

    Np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, siemię lniane, orzechy i nasiona.

  • Świeże i suszone owoce

    Świeże i suszone owoce

    Na te drugie uważaj, bo mają dużo cukrów prostych i są kaloryczne. Dodatkowo przed spożyciem warto je zawsze sparzyć wrzątkiem. Spośród świeżych owoców możesz sięgać po rodzime, zagraniczne oraz egzotyczne przysmaki.

    Np. truskawki, maliny, jabłka, gruszki, agrest, porzeczki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, winogrona, kiwi, cytrusy, banany, mango, melon, arbuz, itd.

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Przydatne porady bezpośrednio na e-mail

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zamówienie przydatnych porad od BebiKlubu. Kliknij w ten link, aby potwierdzić ich zamówienie.

Logowanie
Lista partnerów NUTRICIA sp. z o.o.