faszerowana-papryka-2.jpeg
bez-zboza
bez-jajej

Faszerowana papryka

Czas przygotowania: 20 min
Łączny czas: 20 min
Ilość: 2
Porcja: 447 kcal
Rodzaj: Kolacja

Bogata w witaminy A, C, potas, wapń, żelazo, cynk, witaminy z grupy B

Alergeny: białka mleka

Papryka cechuje się wysoką zawartością witamin A i C, kwasu foliowego oraz pozostałych witamin z grupy B, a także potasu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi i fosforu.

Kasza jaglana (proso) jako jedyna z kasz ma działanie zasadotwórcze, a więc nie zakwasza organizmu. Cechuje się wysoką zawartością żelaza, miedzi, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Wspomaga pracę układu immunologicznego. Kasza jaglana z natury jest produktem bezglutenowym.

Składniki

  • kasza jaglana - 4 łyżki
  • Papryka czerwona średnia - 2 sztuki
  • Mięso mielone z kurczaka - ½ opakowania
  • Pieczarki białe - 3 średnie sztuki
  • Cebula średnia
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
  • Olej rzepakowy
  • Ser żółty - 2 plastry

Zamienniki

  • kasza jaglana > ryż basmati, kasza gryczana palona, kasza gryczana niepalona, kasza bulgur
  • olej rzepakowy > oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy nierafinowany
  • mięso mielone z piersi kurczaka > mięso mielone z piersi indyka, mięso mielone wieprzowe z łopatki, mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • ser żółty > ser kozi, ser feta, ser mozzarella

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na patelni zeszklij cebulę, pieczarki, dodaj mięso i duś 5 minut.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj i nafaszeruj nimi wydrążoną paprykę.
  4. Na górę połóż ser i zapiekaj przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

faszerowoana-papryka-1.jpg

Wskazówka

Paprykę możesz również przygotować w wersji wegetariańskiej - zamiast mięsa dodaj posiekane pieczarki, paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę.

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

zupa-krem-z-bialych-warzyw-2.jpeg

Zupa krem z białych warzyw

Bogata w kwasy omega 3

Sprawdź
jajeczne-muffinki-2.jpeg

Jajeczne muffinki

Bogate w witaminy A, E, D, C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, cynk, miedź, fosfor.

Sprawdź
zupa-krem-z-pomidorow-2.jpeg

Zupa krem z pomidorów

Bogata w likopen, beta karoten

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź