buraczane-risotto-2.jpg
bez-miesa
bez-zboza
bez-jajej

Buraczane risotto

Czas przygotowania: 50 min
Łączny czas: 50 min
Ilość: 2
Porcja: 472.5 kcal
Rodzaj: Obiad

Bogate w witaminy C, A, E, K, witaminy z grupy B, potas, sód, fosfor, miedź, magnez

Alergeny: białka mleka, seler

Buraki wzmacniają układ krwionośny, dlatego są polecane w zapobieganiu anemii, poprawiają profil lipidowy, a także dzięki zawartości azotanów, podnoszą we krwi poziom tlenku azotu i tym samym obniżają ciśnienie. Są bogate w witaminy C, A, E, K, witaminy z grupy B (w tym w kwas foliowy) oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk oraz sód. Wykazują silne działanie przeciwnowotworowe dzięki betainie. Niestety cechują się wysokim indeksem glikemicznym.

Marchew jest bogata w beta karoten, witaminy C, K, witaminy z grupy B (między innymi kwas foliowy, B1, B2) czy składniki mineralne, jak potas, sód, fosfor, miedź, magnez. Poprawia stan skóry, wzrok, opóźnia procesy starzenia oraz działa przeciwnowotworowo dzięki właściwościom przeciwutleniającym. Wzmacnia odporność oraz pozytywnie wpływa na profil lipidowy.

Czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze dzięki zawartości allicyny. Obniża ciśnienie, poprawia profil lipidowy, wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Stanowi dobre źródło witaminy C oraz witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, cynk, magnez, miedź, chrom czy selen. Nadmierne spożycie czosnku, może wywołać wzdęcia.

Składniki

  • Buraki - 2 średnie sztuki
  • Cebula duża
  • Por - kawałek
  • Seler - kawałek
  • Pietruszka - mała sztuka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Przyprawy (sól, pieprz, tymianek)
  • Ryż - 6 łyżek (najlepiej arborio)
  • Ser kozi - rolada - 2 plastry
  • Masło - łyżeczka

Zamienniki

  • ryż arborio > np. ryż basmati
  • ser kozi > ser krowi rolada, ser feta
  • olej rzepakowy > olej kokosowy nierafinowany, oliwa z oliwek, masło klarowane

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Buraki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj drobno pokrojoną marchewkę, por, seler i pietruszkę. Chwilę podsmaż i zalej wodą, gotuj około 15 minut pod przykryciem.
  3. Na osobnej patelni podsmaż buraki, dodaj ryż i co 2 minuty dolewaj bulion.
  4. Po ugotowaniu ryżu, garnek odstaw z kuchenki i dodaj łyżeczkę masła.
  5. Wyłóż risotto na talerz i posyp roladą kozią.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

buraczane-risotto-1.jpg

Wskazówka

Do obierania i tarcia buraków powinnaś założyć lateksowe rękawiczki, dzięki temu nie będziesz miała problemu z doczyszczeniem dłoni i paznokci!

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

grillowany-losos-2.jpg

Grillowany łosoś

Sprawdź
kotlety-warzywne-2.jpg

Kotlety warzywne

Bogate w żelazo, magnez, sód

Sprawdź
burgery-wolowe-2.jpg

Burgery wołowe

Bogate w likopen, beta karoten, witaminy C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, potas, cynk, magnez, miedź, chrom, selen.

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź