shutterstock_1947123280
bez-zboza
bez-jajej
wynos
bez-mleka

Spring rolls

Czas przygotowania: 15 min
Łączny czas: 15 min
Ilość: 2
Porcja: 357.8 kcal
Rodzaj: Przekąska

Bogate w beta karoten, witaminy C, K, witaminy z grupy B

Alergeny: Brak

Marchew jest bogata w beta karoten, witaminę C, K, witaminy z grupy B (między innymi kwas foliowy, B1, B2) czy składniki mineralne, jak potas, sód, fosfor, miedź, magnez. Poprawia stan skóry, wzrok, opóźnia procesy starzenia oraz działa przeciwnowotworowo dzięki właściwościom przeciwutleniającym. Wzmacnia odporność oraz pozytywnie wpływa na profil lipidowy.

Olej rzepakowy stanowi jedno z najlepszych źródeł przeciwzapalnych kwasów omega 3 w naszej diecie. Są one potrzebne do prawidłowej pracy nerek, serca, układu nerwowego, układu immunologicznego, a także do dobrej kondycji skóry. Wpływa pozytywnie na profil lipidowy, zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.

Papryka cechuje się wysoką zawartością witaminy A i C, kwasu foliowego oraz pozostałych witamin z grupy B oraz potasu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, fosforu.

Składniki

  • Papier ryżowy - opakowanie 100 g
  • Świeża bazylia, kolendra, mięta
  • Pierś z kurczaka - 200 g
  • Marchew - duża sztuka
  • Papryka średnia
  • Dowolne kiełki
  • Świeży ogórek średni
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Przyprawy (sól, pieprz, curry)

Zamienniki

  • pierś z kurczaka > pierś z indyka, mięso z obiadu, krewetki, łosoś
  • olej rzepakowy > oliwa z oliwek, olej kokosowy nierafinowany

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Warzywa pokrój w cienkie słupki.
  2. Pierś przypraw curry wymieszaną z olejem i zgrilluj lub uduś na patelni. Możesz ją również ugotować na parze.
  3. Każdy z arkuszy papieru ryżowego zamocz zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Do każdego arkusza nałóż wszystkie składniki - warzywa, paseczki piersi, świeże zioła i zawiń.
  5. Możesz przekroić na pół lub podać w całości.
  6. Spring rollsy możesz podać z odrobiną sosu słodko-kwaśnego lub śliwkowego.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

spring-rolls-1.jpg

Wskazówka

Do przygotowania dania możesz wykorzystać mięso, które zostało Ci np. z obiadu.

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

hummus-2.jpg

Hummus

Bogaty w cynk, fosfor, żelazo, błonnik, potas, sód, beta karoten, witaminy C, E, K, witaminy z grupy B

Sprawdź
frytki-warzywne-2.jpg

Frytki warzywne

Sprawdź
krem-czekoladowy-ala-nutella-2.jpg

Krem czekoladowy a’la Nutella

Bogaty w magnez, żelazo, cynk

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź