Zmień przedział:

  • T

    Tauryna
  • Tiamina
  • Tłuszcze

    Tłuszcze

    Występują w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Tłuszcze są źródłem energii. W przewodzie pokarmowym są rozkładane do glicerolu i kwasów tłuszczowych pod wpływem enzymów lipazy żołądkowej, lipazy trzustkowej i lipazy jelitowej. Ich rozkład dostarcza ponad dwa razy tyle energii co rozkład białka lub cukrów. Tłuszcze także budują struktury organizmu, uczestniczą w przemianach metabolicznych, są potrzebne do syntezy hormonów. Tłuszcze są również nośnikami witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, K. Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jak kwas alfa linolenowy, kwas arachidonowy, kwas dokozaheksaenowy, kwas eikozapentaenowy, których organizm nie potrafi syntetyzować. To tłuszcze nadają smak spożywanym potrawom i są odpowiedzialne za uczucie sytości. U niemowląt karmionych piersią tłuszcz stanowi 40 – 50 % spożywanej energii. Od drugiego roku życia tłuszcze nie powinny stanowić więcej niż 30% wartości energetycznej diety, przy czym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe powinny dawać 3 – 6 % energii.

     

  • Trawienie
  • Trójglicerydy
  • Trypsyna
  • Trzustka
  • U

    Układ trawienny
  • Ulewanie

Wyślij wiadomość do eksperta BebiKlubu

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

lek. med. Izabela Migalska-Łyczko,
pediatra
dr n. med. Agnieszka Krzywicka

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Newsletter

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający.
Kliknij go aby potwierdzić zapis do newslettera.

Logowanie