Tauryna

Jest to aminokwas, a więc najmniejszą cząsteczką białka. Tauryna łączy się z kwasami żółciowymi przed ich wydaleniem z wątroby. Dzięki temu zwiększa ich rozpuszczalność. Niewielkie ilości tauryny są produkowane w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach. Niemowlęta mają dostarczana taurynę z mlekiem mamy lub w mleku modyfikowanym. Źródłem tauryny są mięso, ryby, groch, soczewica.

 

Poznaj inne hasła

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?