Trójglicerydy

To związki chemiczne należące do tłuszczów. Trójglicerydy są materiałem energetycznym zużywanym na bieżące potrzeby organizmu. Ich nadmiar jest magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. Są zjadane z tłuszczem roślinnym i zwierzęcym. Trójglicerydy są także produkowane w wątrobie. Przekarmianie, dieta bogata w tłuszcze oparta na przetworzonej żywności, zawierająca tłuszcze utwardzone z kwasami tłuszczowymi trans, znajdujące się w wyrobach cukierniczych, czekoladowych, jedzeniu typu fast-food sprzyja wzrostowi poziomu trójglicerydów we krwi i w efekcie rozwojowi miażdżycy. U dzieci powyżej 3 – go roku życia zaleca się ograniczenie spożycia pokarmów wysokotłuszczowych np. należy zastępować masło margarynami wysokiej jakości.

 

Przeczytaj również:

Rozwój układu pokarmowego

Poznaj inne hasła

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?