Zmień przedział:
-
O
Odbijanie po jedzeniu - Odbytnica
- Odczyn pH
- Okrężnica
- Oligopeptydy
- Oligosacharydy prebiotyczne
- Omega – 3
- Opróżnianie żołądka
-
P
Patogeny - Pepsyna
- Pepsynogen
- Peptydaza
- Perystaltyka jelit
-
Pęcherzyk żółciowy
Pęcherzyk żółciowy
Potocznie nazywany jest woreczkiem żółciowym. Jest to narząd służący do magazynowania i zagęszczania żółci, która produkowana jest przez wątrobę. Żółć potrzebna jest organizmowi do trawieniatłuszczów w dwunastnicy. Pęcherzyk żółciowy jest w stanie zmagazynować od 40 do 70 ml żółci. Składa się z szyjki, trzonu i dna i podłączony jest z jednej strony do wątroby a z drugiej do dwunastnicy za pomocą dróg żółciowych. Najczęściej spotykane schorzenia pęcherzyka żółciowego to jego ostre zapalenie i kamica pęcherzyka żółciowego. Czasem wymagane jest jego usunięcie, ale człowiek może żyć bez pęcherzyka żółciowego, natomiast po usunięciu należy badać poziom soli kwasów żółciowych wskazujący na prawidłowe trawienie tłuszczów i w razie jego niskiego poziomu podawać jego suplement.
Przeczytaj również:
- Podpuszczka
- Polipeptydy
- Połykanie
- Potas
- Prebiotyki
- Probiotyki
- Proteaza
- Przełyk
- Przerost bakteryjny
- Przewód pokarmowy dziecka
Wyślij wiadomość do eksperta BebiKlubu
Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania
lek. med. Izabela Migalska-Łyczko,pediatra
