Zmień przedział:

  • T

    Tauryna
  • Tiamina
  • Tłuszcze
  • Trawienie

    Trawienie

    To procesy fizyczne i chemiczne zachodzące w świetle przewodu pokarmowego. Trawienie polega na przekształceniu składników odżywczych zawartych w pożywieniu w substancje drobnocząsteczkowe, które mogą zostać wchłonięte i przyswojone przez organizm. Procesy fizyczne to żucie, mieszanie, połykanie i przesuwanie treści pokarmowej. Trawienie chemiczne to enzymatyczne rozkładanie większych cząsteczek na mniejsze. W wyniku trawienia białek powstają aminokwasy, trawienia cukrów - disacharydów, polisacharydów - cukry proste głównie glukoza i fruktoza, tłuszczy - glicerol i kwasy tłuszczowe. Produkty trawienia są wchłaniane do naczyń krwionośnych i naczyń limfatycznych w jelicie cienkim i transportowane do wszystkich komórek organizmu. Niestrawione resztki są usuwane w postaci kału.

     

    Przeczytaj również:

    Rozwój układu pokarmowego

  • Trójglicerydy
  • Trypsyna
  • Trzustka
  • U

    Układ trawienny
  • Ulewanie

Wyślij wiadomość do eksperta BebiKlubu

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

lek. med. Izabela Migalska-Łyczko,
pediatra
dr n. med. Agnieszka Krzywicka

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Newsletter

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający.
Kliknij go aby potwierdzić zapis do newslettera.

Logowanie