Fermentacja

To beztlenowy proces uzyskiwania energii ze związków organicznych. Po procesie trawienia w jelicie cienkim resztki pokarmowe trafiają do jelita grubego. Tutaj pod wpływem bakterii ulegają fermentacji czyli rozkładowi. Za fermentację odpowiedzialne są bakterie, które w olbrzymiej ilości zasiedlają przewód pokarmowy. Jest ich około 0,5 do 1,5 kg i rozróżnia się 300-500 ich gatunków. W czasie tego procesu powstają kwasy organiczne i związki siarkowe oraz tworzą się gazy – dwutlenek węgla, wodór oraz śladowe ilości innych gazów. Powstałe w procesie fermentacji kwasy tłuszczowe są wykorzystywane przez komórki jelita grubego jako źródło energii. Gazy znajdujące się w jelitach mają objętość około 200 ml. Ich źródłem poza produktami fermentacji jest łykane powietrze i dwutlenek węgla powstający w wyniku neutralizacji kwasu solnego.

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

25 maja, środa, godzina: 18:00

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?