Zmień przedział:

  • E

    Enterokinaza
  • Enzymy trawienne
  • Esica
  • F

    Fala perystaltyczna
  • Fermentacja
  • Fizjologia przewodu pokarmowego
  • Flora jelitowa

    Flora jelitowa

    W przewodzie pokarmowym dorosłego człowieka znajduje się około 300-500 gatunków drobnoustrojów. U dorosłych mają one łączną masę 0,5 do 1,5 kg. Zasiedlanie przewodu pokarmowego noworodka rozpoczyna się w momencie porodu. Kształtowanie się mikroflory jelitowej trwa do około 1-2 roku życia dziecka. W żołądku, dwunastnicy i jelicie cienkim znajduje się niewielka liczba bakterii i przeważają bakterie tlenowe. W dalszej części przewodu pokarmowego zwiększa się ilość bakterii i zaczynają dominować bakterie beztlenowe. Flora jelitowa odpowiada za procesy fermentacyjne niestrawionych resztek pokarmowych, przetwarzanie cholesterolu i bilirubiny, syntezę witamin B1, B2, B12, PP i K. Flora jelitowa wpływa także na czynność błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ma również działanie ochronne, gdyż uniemożliwia bakteriom chorobotwórczym przyleganie do nabłonka. W pierwszych dniach życia dziecka w jelicie dominują bakterie Escherichia coli, enterokoki i Clostridium. Od 2-3 dnia zaczyna zwiększać się ilość Lactobacillus i Bifidobacteria. Wraz z wiekiem ilość bakterii jest coraz większa i bardziej zróżnicowana. W drugim roku  życia flora jelitowa jest podobna jak u dorosłego.

  • FOS
  • Fosfor
  • Fruktooligosacharydy

Wyślij wiadomość do eksperta BebiKlubu

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

dr n. med. Agnieszka Krzywicka,
pediatra, gastroenterolog
dr n. med. Agnieszka Krzywicka

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Newsletter

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający.
Kliknij go aby potwierdzić zapis do newslettera.

Logowanie