Zmień przedział:

  • E

    Enterokinaza
  • Enzymy trawienne
  • Esica
  • F

    Fala perystaltyczna
  • Fermentacja

    Fermentacja

    To beztlenowy proces uzyskiwania energii ze związków organicznych. Po procesie trawienia w jelicie cienkim resztki pokarmowe trafiają do jelita grubego. Tutaj pod wpływem bakterii ulegają fermentacji czyli rozkładowi. Za fermentację odpowiedzialne są bakterie, które w olbrzymiej ilości zasiedlają przewód pokarmowy. Jest ich około 0,5 do 1,5 kg i rozróżnia się 300-500 ich gatunków. W czasie tego procesu powstają kwasy organiczne i związki siarkowe oraz tworzą się gazy – dwutlenek węgla, wodór oraz śladowe ilości innych gazów. Powstałe w procesie fermentacji kwasy tłuszczowe są wykorzystywane przez komórki jelita grubego jako źródło energii. Gazy znajdujące się w jelitach mają objętość około 200 ml. Ich źródłem poza produktami fermentacji jest łykane powietrze i dwutlenek węgla powstający w wyniku neutralizacji kwasu solnego.

  • Fizjologia przewodu pokarmowego
  • Flora jelitowa
  • FOS
  • Fosfor
  • Fruktooligosacharydy

Wyślij wiadomość do eksperta BebiKlubu

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

lek. med. Izabela Migalska-Łyczko,
pediatra
dr n. med. Agnieszka Krzywicka

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Newsletter

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający.
Kliknij go aby potwierdzić zapis do newslettera.

Logowanie