Zmień przedział:
-
A
Absorpcja - Aktywacja enzymu
- Aktywność skurczowa przełyku
- Alergen
- Alergia pokarmowa
- Aminokwasy
-
Amylaza ślinowa
Amylaza ślinowa
Jest to enzym zawarty w ślinie, której intensywne wydzielanie u dziecka rozpoczyna się po drugim miesiącu życia. Ślina jest wydzielana przez ślinianki czyli gruczoły ślinowe zlokalizowane w obrębie jamy ustnej. Na pierwszym etapie trawienia pokarmu kęs pokarmowy jest mieszany ze śliną i w ten sposób amylaza ślinowa łączy się z substancja pokarmową. Dzięki obecności amylazy ślinowej w jamie ustnej rozpoczyna się proces trawienia węglowodanów czyli cukrów. Rozkładane zaczynają być cukry złożone takie jak skrobia i glikogen. Dalsze trawienie cukrów odbywa się w odcinkach jelita cienkiego: w dwunastnicy pod wpływem amylazy trzustkowej, a następnie w kolejnym jego odcinku - jelicie czczym pod wpływem innego enzymu - amylazy jelitowej.
Przeczytaj również:
- Amylaza trzustkowa
- Anatomia przewodu pokarmowego
-
B
Białko - Biegunka
- Biotyna
- Błonnik GOS/FOS
- Błonnik pokarmowy
Wyślij wiadomość do eksperta BebiKlubu
Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania
lek. med. Izabela Migalska-Łyczko,pediatra
