Enzymy trawienne

To grupa enzymów (białek), które przyspieszają rozkład związków bardziej złożonych do prostszych (z udziałem wody). Uczestniczą w nich grupy enzymów, które wytwarzane są przez wyspecjalizowane gruczoły trawienne na przykład gruczoły żołądkowe czy gruczoły jelitowe. Wyróżniamy kilka grup enzymów: trawiące węglowodany np. amylaza, laktaza, trawiące białka np. pepsyna, trawiące tłuszcze np. lipazy, trawiące kwasy nukleinowe. W diagnostyce lekarskiej oznacza się poziom enzymów trawiennych w tkankach i płynach fizjologicznych. W lecznictwie enzymy trawienne są stosowane jako leki (np. pepsyna ). Brak lub niedobór pewnych enzymów jest powodem określonych schorzeń np. zespół upośledzonego trawienia i wchłaniania.

 

Przeczytaj również: 

Rozwój układu pokarmowego

Poznaj inne hasła

Poznaj inne hasła

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?