Amylaza trzustkowa

To enzym zawarty w soku trzustkowym produkowanym przez gruczoł - trzustkę. Amylaza trzustkowa wydzielana jest do pierwszego odcinka jelita cienkiegodwunastnicy. Pod wpływem działania amylazy trzustkowej trawione są duże cząsteczki cukrów - polisacharydy, które są zbyt dużymi cząstkami, aby zostać wchłonięte przez organizm. Po działaniu amylazy trzustkowej cząsteczki cukrów zostają rozłożone do mniejszych dwucukrów.

 

Przeczytaj również:

Rozwój układu pokarmowego

Akademia Zdrowego Brzuszka

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?