spaghetti-bolognese-z-indykiem-2.jpg
bez-jajej

Spaghetti bolognese z indykiem

Czas przygotowania: 10 min
Łączny czas: 10 min
Ilość: 1
Porcja: 623.3 kcal
Rodzaj: Obiad

Bogate w witaminy C, E, K, witaminy z grupy B​

Alergeny: białka mleka, gluten

Pomidory to bogactwo przeciwnowotworowego likopenu, beta karotenu, witamin C, E, K, witamin z grupy B (między innymi kwasu foliowego) oraz składników mineralnych, jak potasu, miedzi, magnezu. Stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych zarówno dla dzieci, dorosłych, jak i osób starszych. Mają działanie alkalizujące.

Czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze dzięki zawartości allicyny. Obniża ciśnienie, poprawia profil lipidowy, wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Stanowi dobre źródło witaminy C oraz witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, cynk, magnez, miedź, chrom czy selen. Nadmierne spożycie czosnku, może wywołać wzdęcia.

Składniki

  • Pomidor czerwony - 2 średnie sztuki
  • Makaron pełnoziarnisty spaghetti - porcja 50 g
  • Czosnek - mały ząbek
  • Cebula - średnia
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Mięso mielone z indyka - porcja - 100g
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła)
  • Ser żółty - plaster

Zamienniki

  • Ser żółty > ser mozzarella, ser feta, ser kozi, ser blue
  • Rukola > mix sałat, roszponka, sałata rzymska, masłowa itp.

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Olej rozgrzej i wrzuć do niego posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę, mięso i chwilę smaż.
  3. Dodaj pokrojone na ćwiartki pomidory oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Całość podlej wodą tak aby wszystkie składniki mogły się razem poddusić.
  4. Przypraw solą, ziołami i pieprzem do smaku. Pod koniec dodaj posiekaną bazylię i makaron. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 2-3 min na małym ogniu.
  5. Przełóż danie na talerz i posyp tartym serem.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

spaghetti-bolognese-z-indykiem-1.jpg

Wskazówka

Sos i mięso może stanowić również podstawę do przygotowania lasagne!

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

kotlety-warzywne-2.jpg

Kotlety warzywne

Bogate w żelazo, magnez, sód

Sprawdź
pieczony-dorsz-w-warzywach-2.jpg

Pieczony dorsz w warzywach

Bogaty w beta karoten, witaminy C, Kwitaminy z grupy B

Sprawdź
kotlet-schabowy-w-owsianej-panierce-2.jpg

Kotlet schabowy w owsianej panierce

Bogaty w beta karoten, błonnik, potas

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź