kotlety-warzywne-2.jpg
bez-miesa
bez-zboza
bez-mleka

Kotlety warzywne

Czas przygotowania: 30 min
Łączny czas: 30 min
Ilość: 2
Porcja: 390.2 kcal
Rodzaj: Obiad

Bogate w żelazo, magnez, sód

Alergeny: jajko kurze

Kasza jaglana (proso) jako jedyna z kasz ma działanie zasadotwórcze, a więc nie zakwasza organizmu. Cechuje się wysoką zawartością żelaza, miedzi, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Wspomaga pracę układu immunologicznego. Kasza jaglana z natury jest produktem bezglutenowym.

Marchew jest bogata w beta karoten, witaminy C, K, witaminy z grupy B (między innymi kwas foliowy, B1, B2) czy składniki mineralne, jak potas, sód, fosfor, miedź, magnez. Poprawia stan skóry, wzrok, opóźnia procesy starzenia oraz działa przeciwnowotworowo dzięki właściwościom przeciwutleniającym. Wzmacnia odporność oraz pozytywnie wpływa na profil lipidowy.

Składniki

  • Kasza jaglana - 6 łyżek
  • Cebula średnia
  • Pieczarki białe - 4 duże sztuki
  • Marchew duża
  • Cukinia mała
  • Jajko kurze - 1 sztuka
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Skórka z ½ cytryny
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Zamienniki

  • kasza jaglana > kasza gryczana palona, kasza gryczana niepalona
  • olej rzepakowy > olej kokosowy nierafinowany, oliwa z oliwek, masło klarowane

Sposób przygotowania

  1. Kaszę przepłucz wrzątkiem, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Posiekaj cebulę i pieczarki, zetrzyj na tarce marchew i podsmaż warzywa na oleju.
  4. Do ostudzonej kaszy dodaj warzywa i  jajko. Wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i ziołami.
  5. Uformuj kotleciki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

kotlety-warzywne-1.jpg

Wskazówka

Do kotletów możesz dodać dowolne przyprawy, np. curry, słodką paprykę, kumin. Do podania przygotuj sos, np. jogurtowy lub czosnkowy.

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

buraczane-risotto-2.jpg

Buraczane risotto

Bogate w witaminy C, A, E, K, witaminy z grupy B, potas, sód, fosfor, miedź, magnez

burgery-wolowe-2.jpg

Burgery wołowe

Bogate w likopen, beta karoten, witaminy C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, potas, cynk, magnez, miedź, chrom, selen.

spaghetti-bolognese-z-indykiem-2.jpg

Spaghetti bolognese z indykiem

Bogate w witaminy C, E, K, witaminy z grupy B​

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ