Burgery wołowe

  • 556.2 kcal / porcja
  • Czas przygotowania: 15 min.

Bogate w likopen, beta karoten, witaminy C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, potas, cynk, magnez, miedź, chrom, selen.

Alergeny: białka mleka, gorczyca

Katarzyna Siedzik

Opracowano we współpracy z: Katarzyna Siedzik, Dietetyk

Pomidory to bogactwo przeciwnowotworowego likopenu, beta karotenu, witamin C, E, K, witamin z grupy B (między innymi kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (między innymi potasu, miedzi i magnezu). Stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych zarówno dla dzieci, dorosłych, jak i osób starszych. Mają działanie alkalizujące.

Czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze dzięki zawartości allicyny. Obniża ciśnienie, poprawia profil lipidowy, wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Stanowi dobre źródło witaminy C oraz witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, cynk, magnez, miedź, chrom czy selen. Nadmierne spożycie czosnku, może wywołać wzdęcia.

  • Liczba porcji: 1

Składniki

  • Sałata - np. mix sałat - 2 garści
  • Pomidor czerwony średni
  • Mięso z piersi kurczaka - 150 g
  • Sezam - 2 łyżki
  • Ser żółty - 2 plastry
  • Oliwa z oliwek - łyżka
  • Sok z cytryny - łyżka
  • Pieczywo, np. chleb żytni
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Cebula - 1/4 sztuki

Zamienniki

  • pomidor czerwony pomidorki koktajlowe
  • pieczywo bułka grahamka, chleb pełnoziarnisty na zakwasie, chleb gryczany
  • pierś z kurczaka pierś z indyka, mięso z obiadu, krewetki, łosoś
  • ser żółty ser kozi, ser mozzarella, ser feta, parmezan

Tabela wartości odżywczych

WARTOŚĆ
ODŻYWCZA
100 g PORCJA
(386 g)
Energia (kcal) 144.1 556.2
Białka (g) 12.6 48.5
Tłuszcze (g) 8.2 31.6
Węglowodany (g) 4.4 16.9
Błonnik (g) 1.5 5.8

Przygotowanie

  1. Cebulkę pokrój drobno. Czosnek przepuść przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę z czosnkiem, aż do momentu zarumienienia.
  2. Wołowinę umieść w większym naczyniu. Dodaj kolendrę, szczypiorek, ketchup, musztardę i zeszkloną wcześniej cebulkę. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj całość dokładnie, tak aby wszystkie składniki się przenikały.
  3. Uformuj kotlety i zgrilluj je lub upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni (przez ok. 10 minut).
  4. Na talerzu ułóż sałatę, kotleta, ser oraz warzywa.

Pamiętaj!
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

Wskazówka

Burgera możesz zjeść w bułce lub jeśli nie chcesz jeść pieczywa, po prostu ułóż go na talerzu.

To było fajne! Dziękujemy!
Przeczytaj później Usuń z czytelni

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

  • Nabiał i mleko
  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko
  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa
  • Produkty zbożowe
  • Tłuszcze roślinne
  • Świeże i suszone owoce
  • Nabiał i mleko

    Nabiał i mleko

    Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).

    Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Jaja, mięso oraz ryby (te spożywaj maksymalnie 2 razy w tygodniu). Pamiętaj, aby nie jeść ich surowych. Unikaj także w wersji smażonej. Wybieraj pieczone ryby i mięso, jajka gotowane lub jako dodatek do placków czy naleśników.

    Np. kurczak, indyk, cielęcina, chuda wołowina i wieprzowina, wędliny drobiowe, jaja, łosoś, śledź, dorsz, mintaj.

  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Wybieraj spośród całej gamy kolorów: pomarańczowe, zielone, czerwone, fioletowe czy białe.

    Np. marchew, dynia, kabaczek, szpinak, sałaty, szparagi, brokuły, brukselka, ogórek, kapusta, pomidory, bakłażan, kapusta czerwona, ziemniaki, pietruszka, rzodkiewka, itd.

  • Produkty zbożowe

    Produkty zbożowe

    Staraj się wybierać te z pełnego przemiału, unikaj produktów z mąki oczyszczonej. Możesz sięgać po pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki owsiane i inne.

    Np. chleb razowy, żytni, graham, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż dziki lub brązowy, makaron pełnoziarnisty lub razowy, płatki owsiane, jaglane, itd.

  • Tłuszcze roślinne

    Tłuszcze roślinne

    Powinny przeważać nad tłuszczami zwierzęcymi (smalec, słonina, boczek), ponieważ dostarczają cennych kwasów omega 3 i nie zawierają cholesterolu.

    Np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, siemię lniane, orzechy i nasiona.

  • Świeże i suszone owoce

    Świeże i suszone owoce

    Na te drugie uważaj, bo mają dużo cukrów prostych i są kaloryczne. Dodatkowo przed spożyciem warto je zawsze sparzyć wrzątkiem. Spośród świeżych owoców możesz sięgać po rodzime, zagraniczne oraz egzotyczne przysmaki.

    Np. truskawki, maliny, jabłka, gruszki, agrest, porzeczki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, winogrona, kiwi, cytrusy, banany, mango, melon, arbuz, itd.

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

Przydatne porady bezpośrednio na e-mail

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zamówienie przydatnych porad od BebiKlubu. Kliknij w ten link, aby potwierdzić ich zamówienie.

Logowanie
Lista partnerów NUTRICIA sp. z o.o.