Zmień przedział:

  • T

    Tauryna
  • Tiamina
  • Tłuszcze
  • Trawienie
  • Trójglicerydy

    Trójglicerydy

    To związki chemiczne należące do tłuszczów. Trójglicerydy są materiałem energetycznym zużywanym na bieżące potrzeby organizmu. Ich nadmiar jest magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. Są zjadane z tłuszczem roślinnym i zwierzęcym. Trójglicerydy są także produkowane w wątrobie. Przekarmianie, dieta bogata w tłuszcze oparta na przetworzonej żywności, zawierająca tłuszcze utwardzone z kwasami tłuszczowymi trans, znajdujące się w wyrobach cukierniczych, czekoladowych, jedzeniu typu fast-food sprzyja wzrostowi poziomu trójglicerydów we krwi i w efekcie rozwojowi miażdżycy. U dzieci powyżej 3 – go roku życia zaleca się ograniczenie spożycia pokarmów wysokotłuszczowych np. należy zastępować masło margarynami wysokiej jakości.

     

    Przeczytaj również:

    Rozwój układu pokarmowego

  • Trypsyna
  • Trzustka
  • U

    Układ trawienny
  • Ulewanie

Wyślij wiadomość do eksperta BebiKlubu

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

lek. med. Izabela Migalska-Łyczko,
pediatra
dr n. med. Agnieszka Krzywicka

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Newsletter

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający.
Kliknij go aby potwierdzić zapis do newslettera.

Logowanie