Tłuszcze

Występują w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Tłuszcze są źródłem energii. W przewodzie pokarmowym są rozkładane do glicerolu i kwasów tłuszczowych pod wpływem enzymów lipazy żołądkowej, lipazy trzustkowej i lipazy jelitowej. Ich rozkład dostarcza ponad dwa razy tyle energii co rozkład białka lub cukrów. Tłuszcze także budują struktury organizmu, uczestniczą w przemianach metabolicznych, są potrzebne do syntezy hormonów. Tłuszcze są również nośnikami witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, K. Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jak kwas alfa linolenowy, kwas arachidonowy, kwas dokozaheksaenowy, kwas eikozapentaenowy, których organizm nie potrafi syntetyzować. To tłuszcze nadają smak spożywanym potrawom i są odpowiedzialne za uczucie sytości. U niemowląt karmionych piersią tłuszcz stanowi 40 – 50 % spożywanej energii. Od drugiego roku życia tłuszcze nie powinny stanowić więcej niż 30% wartości energetycznej diety, przy czym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe powinny dawać 3 – 6 % energii.

 

Poznaj inne hasła

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?