Laktaza

Laktaza jest enzymem wytwarzanym w jelicie cienkim. Laktaza jest niezbędna do kompletnego trawienialaktozy – cukru występującego w mleku. Największa aktywność tego enzymu występuje u niemowląt i małych dzieci, to właśnie w tym wieku spożycie mleka bogatego w laktozę jest największe. U wcześniaków enzym ten nie jest w pełni aktywny. Laktaza rozkłada laktozę, disacharyd, który nadaje mleku słodycz. Brak lub niedobór laktazy powoduje, że u osoby spożywającej mleko mogą wystąpić objawy nietolerancji laktozy. Przy nietolerancji laktozy mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Są to między innymi wzdęcia, bóle brzucha, gazy oraz biegunka. Laktazę można kupić jako suplement diety, jest dodawana do mleka oraz do produkcji produktów mlecznych "bez zawartości laktozy".

 

Przeczytaj również:

Rozwój układu pokarmowego

Poznaj inne hasła

Poznaj inne hasła

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?