Laktoza

gastroenterologist

Laktoza jest organicznym związkiem chemicznym - disacharydem – z grupy węglowodanów. Znajduje się w mleku, jej stężenie w mleku matki to od 5,5 do 7,5%. Laktoza wagowo stanowi około 2-8% mleka. Laktoza jest rozkładana w jelicie cienkim na cukry proste: glukozę i galaktozę. Do trawienia laktozy konieczny jest enzym laktaza. Brak laktazy powoduje, że u osoby spożywającej produkty mleczne mogą wystąpić objawy nietolerancji laktozy, dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Są to między innymi wzdęcia, bóle brzucha, gazy oraz biegunka.

Poznaj inne hasła

Poznaj inne hasła

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?