Zupa z soczewicy z warzywami

  • 341.2 kcal / porcja
  • Czas przygotowania: 20 min.

Bogata w potas, kwas foliowy

Alergeny: Brak

Katarzyna Siedzik

Opracowano we współpracy z: Katarzyna Siedzik, Dietetyk

Soczewica stanowi alternatywę dla mięsa w diecie wegetarian i wegan. Poza tym jest dobrym źródłem potasu czy kwasu foliowego, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Pomidory to bogactwo przeciwnowotworowego likopenu, beta karotenu, witamin C, E, K, witamin z grupy B (między innymi kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (między innymi potasu, miedzi i magnezu). Stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych zarówno dla dzieci, dorosłych jak i osób starszych. Mają działanie alkalizujące.

  • Liczba porcji: 2

Składniki

  • Soczewica czerwona - 4 łyżki
  • Ziemniaki - 3 średnie
  • Cebula średnia
  • Marchew - duża
  • Korzeń pietruszki - duży
  • Czerwony pomidor duży
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Natka pietruszki - pół pęczka
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Zamienniki

  • soczewica czerwona soczewica zielona, ciecierzyca, fasola czerwona, fasola Azuki
  • olej rzepakowy olej kokosowy nierafinowany, oliwa z oliwek, masło klarowane
  • pomidory świeże pomidory z puszki, passata pomidorowa

Tabela wartości odżywczych

WARTOŚĆ
ODŻYWCZA
100 g PORCJA
(430 g)
Energia (kcal) 79.3 341.2
Białka (g) 3.1 13.5
Tłuszcze (g) 2.8 11.9
Węglowodany (g) 9.2 39.7
Błonnik (g) 2.9 12.5

Przygotowanie

  1. Ugotuj soczewicę zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 15 minut).
  2. W międzyczasie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę oraz dodaj posiekany czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą, dodaj soczewicę i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.
  3. Dodaj włoszczyznę - marchew i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach i ziemniaka, po czym gotuj dalej do miękkości.
  4. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Zagotuj, dopraw solą, pieprzem.
  5. Zupę przelej do miski i podaj ze świeżą natką pietruszki.

Pamiętaj!
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

Wskazówka

Do zupy możesz również dodać żółtą soczewicę, która gotuje się tak szybko, jak czerwona – jeśli wybierzesz soczewicę zieloną, brązową lub czarną, będziesz musiała gotować całość o kilka-kilkanaście minut dłużej!

To było fajne! Dziękujemy!
Przeczytaj później Usuń z czytelni

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

  • Nabiał i mleko
  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko
  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa
  • Produkty zbożowe
  • Tłuszcze roślinne
  • Świeże i suszone owoce
  • Nabiał i mleko

    Nabiał i mleko

    Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).

    Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Jaja, mięso oraz ryby (te spożywaj maksymalnie 2 razy w tygodniu). Pamiętaj, aby nie jeść ich surowych. Unikaj także w wersji smażonej. Wybieraj pieczone ryby i mięso, jajka gotowane lub jako dodatek do placków czy naleśników.

    Np. kurczak, indyk, cielęcina, chuda wołowina i wieprzowina, wędliny drobiowe, jaja, łosoś, śledź, dorsz, mintaj.

  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Wybieraj spośród całej gamy kolorów: pomarańczowe, zielone, czerwone, fioletowe czy białe.

    Np. marchew, dynia, kabaczek, szpinak, sałaty, szparagi, brokuły, brukselka, ogórek, kapusta, pomidory, bakłażan, kapusta czerwona, ziemniaki, pietruszka, rzodkiewka, itd.

  • Produkty zbożowe

    Produkty zbożowe

    Staraj się wybierać te z pełnego przemiału, unikaj produktów z mąki oczyszczonej. Możesz sięgać po pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki owsiane i inne.

    Np. chleb razowy, żytni, graham, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż dziki lub brązowy, makaron pełnoziarnisty lub razowy, płatki owsiane, jaglane, itd.

  • Tłuszcze roślinne

    Tłuszcze roślinne

    Powinny przeważać nad tłuszczami zwierzęcymi (smalec, słonina, boczek), ponieważ dostarczają cennych kwasów omega 3 i nie zawierają cholesterolu.

    Np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, siemię lniane, orzechy i nasiona.

  • Świeże i suszone owoce

    Świeże i suszone owoce

    Na te drugie uważaj, bo mają dużo cukrów prostych i są kaloryczne. Dodatkowo przed spożyciem warto je zawsze sparzyć wrzątkiem. Spośród świeżych owoców możesz sięgać po rodzime, zagraniczne oraz egzotyczne przysmaki.

    Np. truskawki, maliny, jabłka, gruszki, agrest, porzeczki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, winogrona, kiwi, cytrusy, banany, mango, melon, arbuz, itd.

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

Przydatne porady bezpośrednio na e-mail

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zamówienie przydatnych porad od BebiKlubu. Kliknij w ten link, aby potwierdzić ich zamówienie.

Logowanie
Lista partnerów NUTRICIA sp. z o.o.