zupa-z-soczewicy-z-warzywami-2.jpeg
bez-miesa
bez-zboza
bez-jajej
bez-mleka

Zupa z soczewicy z warzywami

Czas przygotowania: 20 min
Łączny czas: 20 min
Ilość: 2
Porcja: 341.2 kcal
Rodzaj: Kolacja

Alergeny: Brak

Soczewica stanowi alternatywę dla mięsa w diecie wegetarian i wegan. Poza tym jest dobrym źródłem potasu czy kwasu foliowego, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Pomidory to bogactwo przeciwnowotworowego likopenu, beta karotenu, witamin C, E, K, witamin z grupy B (między innymi kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (między innymi potasu, miedzi i magnezu). Stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych zarówno dla dzieci, dorosłych jak i osób starszych. Mają działanie alkalizujące.

Składniki

  • Soczewica czerwona - 4 łyżki
  • Ziemniaki - 3 średnie
  • Cebula średnia
  • Marchew - duża
  • Korzeń pietruszki - duży
  • Czerwony pomidor duży
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Natka pietruszki - pół pęczka
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Zamienniki

  • soczewica czerwona > soczewica zielona, ciecierzyca, fasola czerwona, fasola Azuki
  • olej rzepakowy > olej kokosowy nierafinowany, oliwa z oliwek, masło klarowane
  • pomidory świeże > pomidory z puszki, passata pomidorowa

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj soczewicę zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 15 minut).
  2. W międzyczasie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę oraz dodaj posiekany czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą, dodaj soczewicę i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.
  3. Dodaj włoszczyznę - marchew i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach i ziemniaka, po czym gotuj dalej do miękkości.
  4. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Zagotuj, dopraw solą, pieprzem.
  5. Zupę przelej do miski i podaj ze świeżą natką pietruszki.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

zupa-z-soczewicy-z-warzywami-1.jpeg

Wskazówka

Do zupy możesz również dodać żółtą soczewicę, która gotuje się tak szybko, jak czerwona - jeśli wybierzesz soczewicę zieloną, brązową lub czarną, będziesz musiała gotować całość o kilka-kilkanaście minut dłużej!

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

zupa-krem-z-bialych-warzyw-2.jpeg

Zupa krem z białych warzyw

Bogata w kwasy omega 3

Sprawdź
salatka-z-indykiem-i-pomarancza-2.jpeg

Sałatka z indykiem i pomarańczą

Sprawdź
jajeczne-muffinki-2.jpeg

Jajeczne muffinki

Bogate w witaminy A, E, D, C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, cynk, miedź, fosfor.

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź