zupa-krem-z-bialych-warzyw-2.jpeg
bez-miesa
bez-zboza
bez-jajej
bez-mleka

Zupa krem z białych warzyw

Czas przygotowania: 20 min
Łączny czas: 20 min
Ilość: 2
Porcja: 160.2 kcal
Rodzaj: Kolacja

Bogata w kwasy omega 3

Alergeny: Brak

Kalafior jest warzywem zaliczanym do roślin krzyżowych. Wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe.

Olej rzepakowy stanowi jedno z najlepszych źródeł przeciwzapalnych kwasów omega 3 w naszej diecie. Są one potrzebne do prawidłowej pracy nerek, serca, układu nerwowego, układu immunologicznego, a także do dobrej kondycji skóry. Wpływa pozytywnie na profil lipidowy, zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.

Składniki

  • Kalafior - średnia sztuka
  • Cebula mała
  • Ziemniaki - 3 średnie
  • Korzeń pietruszki - średnia sztuka
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Przyprawy (sól, pieprz, curry)
  • Pestki dyni - 2 łyżki
  • Natka pietruszki - 2 łyżeczki
  • 3-4 szklanki wody

Zamienniki

  • olej rzepakowy > olej kokosowy, oliwa z oliwek, masło klarowane
  • pestki dyni > pestki słonecznika
  • Możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego > jogurt kozi naturalny, kefir, jogurt roślinny niesłodzony

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj pokrojonego ziemniaka i pietruszkę oraz wodę.
  2. Kalafiora pokrój na różyczki i wrzuć do garnka.
  3. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).
  4. Zupę rozdrobnij za pomocą blendera, aż powstanie gęsty krem. Przypraw solą, curry i pieprzem oraz posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz świeżo siekaną natką pietruszki.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

zupa-krem-z-bialych-warzyw-1.jpeg

Wskazówka

Jeśli nie lubisz curry, pomiń je i podaj zupę posypując ją uprzednio ulubionymi ziołami, np. lubczykiem lub natką pietruszki.

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

golabki-z-kasza-jaglana-i-indykiem-w-sosie-pomidorowym-2.jpeg

Gołąbki z kaszą jaglaną i indykiem w sosie pomidorowym

Bogate w witaminy C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, miedź

Sprawdź
jajeczne-muffinki-2.jpeg

Jajeczne muffinki

Bogate w witaminy A, E, D, C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, cynk, miedź, fosfor.

Sprawdź
faszerowana-papryka-2.jpeg

Faszerowana papryka

Bogata w witaminy A, C, potas, wapń, żelazo, cynk, witaminy z grupy B

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź