golabki-z-kasza-jaglana-i-indykiem-w-sosie-pomidorowym-2.jpeg
bez-zboza
bez-mleka

Gołąbki z kaszą jaglaną i indykiem w sosie pomidorowym

Czas przygotowania: 40 min
Łączny czas: 40 min
Ilość: 1
Porcja: 461.3 kcal
Rodzaj: Kolacja

Bogate w witaminy C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, miedź

Alergeny: jajka kurze

Kasza jaglana (proso) jako jedyna z kasz ma działanie zasadotwórcze, a więc nie zakwasza organizmu. Cechuje się wysoką zawartością żelaza, miedzi, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Wspomaga pracę układu immunologicznego. Kasza jaglana z natury jest produktem bezglutenowym.

Pomidory to bogactwo przeciwnowotworowego likopenu, beta karotenu, witamin C, E, K, witamin z grupy B (między innymi kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (między innymi potasu, miedzi i magnezu). Stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych zarówno dla dzieci, dorosłych, jak i osób starszych. Mają działanie alkalizujące.

Kapusta biała jest warzywem zaliczanym do roślin krzyżowych. Wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. 

Składniki

  • Kasza jaglana - 8 łyżki suchej kaszy
  • Mięso z piersi indyka mielone - ½ opakowania (250 g)
  • Pomidory czerwone średnie - 2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Kapusta biała - ½ główki
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
  • Jajko kurze - 1 sztuka
  • Cebula - duża
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki

Zamienniki

  • kasza jaglana > kasza gryczana palona, kasza gryczana niepalona, ryż
  • olej rzepakowy > oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy nierafinowany
  • kapusta biała > kapusta włoska, kapusta pekińska
  • pomidory świeże > pomidory z puszki, passata pomidorowa

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Kaszę przepłucz wrzątkiem, a następnie ugotuj w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj mięso i przyprawy.
  3. Kapustę poszatkuj i ugotuj w osolonej wodzie (około 7 minut).
  4. Ugotowaną kaszę wymieszaj z mięsem, jajkiem oraz kapustą.
  5. Z masy uformuj kotlety, ułóż na patelni i dodaj wodę, pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat. Przykryj i duś 15 minut.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

golabki-z-kasza-jaglana-i-indykiem-w-sosie-pomidorowym-1.jpeg

Wskazówka

Przygotowanie gołąbków jest dość czasochłonne, dlatego przygotuj kilka porcji, a następnie zamroź je.

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

pizza-z-kalafiora-2.jpeg

Pizza z kalafiora

Bogata w witaminy A i C, kwas foliowy

Sprawdź
jajeczne-muffinki-2.jpeg

Jajeczne muffinki

Bogate w witaminy A, E, D, C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, cynk, miedź, fosfor.

Sprawdź
salatka-z-indykiem-i-pomarancza-2.jpeg

Sałatka z indykiem i pomarańczą

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź