zielony-omlet-2.jpg
bez-miesa
bez-zboza

Zielony omlet

Czas przygotowania: 10 min
Łączny czas: 10 min
Ilość: 1
Porcja: 313.6 kcal
Rodzaj: Śniadanie

Bogaty w żelazo, wapń, magnez, potas

Alergeny: jajka kurze, białka mleka

Jajka to bogactwo witamin takich jak A, E, D. Poprawiają pamięć i koncentrację dzięki zawartości lecytyny, natomiast luteina wspomaga nasze oczy. 

Szpinak jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw liściastych - zawiera składniki mineralne (m.in. żelazo, wapń, magnez, potas) oraz witaminy (m.in. kwas foliowy, witamina A), błonnik i antyoksydanty.

Olej rzepakowy stanowi jedno z najlepszych źródeł przeciwzapalnych kwasów omega 3 w naszej diecie. Są one potrzebne do prawidłowej pracy nerek, serca, układu nerwowego, układu immunologicznego, a także do dobrej kondycji skóry. Wpływa pozytywnie na profil lipidowy, zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.

Składniki

  • 2 jajka kurze
  • 1 garść świeżego szpinaku, np. baby
  • Przyprawy - sól, pieprz
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka
  • Pomidor czerwony średnia sztuka
  • Ser twarogowy półtłusty - plaster

Zamienniki

  • szpinak > natka pietruszki, roszponka, rukola
  • ser twarogowy półtłusty > ser twarogowy chudy, ser twarogowy kozi, ser feta, jogurt grecki, ser owczy
  • olej rzepakowy > masło, masło klarowane, olej kokosowy

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. W misce umieść jajka, przyprawy, olej oraz szpinak, a następnie zblenduj.
  2. Na patelnię wylej masę i przykryj. Całość duś około 5 minut.
  3. Pomidora sparz i pokrój w kostkę lub ósemki.
  4. Przełóż na talerz i podaj z pokrojonymi pomidorami i twarożkiem.

Możesz dodać np. łososia wędzonego na zimno.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

zielony-omlet-1.jpg

Wskazówka

Możesz przygotować podwójną porcję ciasta i połowę przechować w lodówce na następny dzień!

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

owsiane-pancakes-2.jpg

Owsiane pancakes

Bogate w błonnik, beta-glukany

Sprawdź
czekoladowy-pudding-jaglany-z-bananem-2.jpg

Czekoladowy pudding jaglany z bananem

Bogate w magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, witaminy z grupy B

Sprawdź
owoce-pod-owsiana-kruszonka-2.jpg

Owoce pod owsianą kruszonką

Bogate w błonnik, beta-glukany

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź