frytki-warzywne-2.jpg
bez-miesa
bez-zboza
bez-jajej
bez-mleka

Frytki warzywne

Czas przygotowania: 15 min
Łączny czas: 15 min
Ilość: 2
Porcja: 313.8 kcal
Rodzaj: Przekąska

Alergeny: seler

Frytki warzywne to doskonała alternatywa dla „tradycyjnych” frytek smażonych na głębokim oleju - kalorycznych, ale też szkodliwych - choćby ze względu na obecność rakotwórczej akroleiny.

Marchew jest bogata w beta karoten, witaminy C, K, witaminy z grupy B (między innymi kwas foliowy, B1, B2) czy składników mineralnych, jak potas, sód, fosfor, miedź, magnez. Poprawia stan skóry, wzrok, opóźnia procesy starzenia oraz działa przeciwnowotworowo dzięki właściwościom przeciwutleniającym. Wzmacnia odporność oraz pozytywnie wpływa na profil lipidowy.

Buraki wzmacniają układ krwionośny, dlatego są polecane w zapobieganiu anemii, poprawiają profil lipidowy, a także dzięki zawartości azotanów, podnoszą we krwi poziom tlenku azotu i tym samym obniżają ciśnienie. Są bogate w witaminy C, A, E, K, witaminy z grupy B (w tym w kwas foliowy) oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk oraz sód. Wykazują silne działanie przeciwnowotworowe dzięki betainie. Niestety cechują się wysokim indeksem glikemicznym.

Olej rzepakowy stanowi jedno z najlepszych źródeł przeciwzapalnych kwasów omega 3 w naszej diecie. Są one potrzebne do prawidłowej pracy nerek, serca, układu nerwowego, układu immunologicznego, a także do dobrej kondycji skóry. Wpływa pozytywnie na profil lipidowy, zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.

Chipsy możesz zrobić na przykład z jarmużu.

Składniki

  • Pietruszka korzeń - duża sztuka
  • Marchew - duża sztuka
  • Seler - mała sztuka
  • Buraki - średnia sztuka
  • Ziemniaki - 2 średnie sztuki
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła,)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki

Zamienniki

  • ziemniaki > bataty
  • olej rzepakowy > oliwa z oliwek, olej kokosowy

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Warzywa dobrze umyj i pokrój w paseczki.
  2. Ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  3. Przypraw i polej olejem.
  4. Piecz około 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Możesz zjeść jako przekąskę z dipem (jogurt naturalny, czosnek, zioła) lub dodatek do dania.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

frytki-warzywne-1.jpg

Wskazówka

Warzywa możesz również pokroić w plastry lub inne kształty - pamiętaj jednak, żeby wszystkie kawałki były zbliżonej wielkości, dzięki temu wszystkie warzywa upieką się w tym samym czasie.

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

spring-rolls-2.jpg

Spring rolls

Bogate w beta karoten, witaminy C, K, witaminy z grupy B

Sprawdź
hummus-2.jpg

Hummus

Bogaty w cynk, fosfor, żelazo, błonnik, potas, sód, beta karoten, witaminy C, E, K, witaminy z grupy B

Sprawdź
salatka-cezar-2.jpg

Sałatka cezar

Bogata w likopen, beta karoten

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź