Zmień przedział:
-
C
Chlorki - Cholina
- Chymotrypsyna
- Chymotrypsynogen
- Chymozyna
- Cynk
- Czkawka
- Czynność skurczowa żołądka
-
D
Dekstryny - Dezaktywacja enzymu
-
Dipeptydy
Dipeptydy
To związki chemiczne zbudowane z dwóch aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym. Powstają w procesie trawieniabiałek, który zaczyna się w żołądku. Najpierw pod wpływem kwasu solnego długie łańcuchy białek zostają przygotowane do strawienia poprzez denaturację. Następnie pod wpływem działania enzymu pepsyny znajdującego się w soku żołądkowym dochodzi do rozłożenia wiązania peptydowego i powstania krótszych odcinków białka. Podobnie reakcja rozkładania wiązań peptydowych odbywa się w dwunastnicy pod wpływem enzymów zawartych w soku trzustkowym. Enzymem, który jest za to odpowiedzialny to karboksypeptydaza rozkładająca polipeptydy i oligopeptydy - składające się z więcej niż trzech aminokwasów – na dipeptydy i aminokwasy. Ostatni etap trawienia białek odbywa się pod wpływem działania enzymu dipeptydazy zawartego w soku jelitowym. Wszystkie dipeptydy zostają rozłożone do aminokwasów. W tej postaci mogą być wchłaniane.
Przeczytaj również:
- Disacharydy
- Dolegliwości trawienne
- Dolny zwieracz przełyku
- Dwunastnica
Wyślij wiadomość do eksperta BebiKlubu
Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania
lek. med. Izabela Migalska-Łyczko,pediatra
