kanapki-z-pasta-z-makreli-2.jpeg
bez-jajej
wynos
bez-mleka

Kanapki z pastą z makreli

Czas przygotowania: 10 min
Łączny czas: 10 min
Ilość: 2
Porcja: 385.5 kcal
Rodzaj: Drugie śniadanie

Alergeny: Ryby, gluten

Makrela obfituje w przeciwzapalne kwasy omega 3 oraz witaminę D.

Natka pietruszki w 100 gramach zawiera więcej witaminy C niż cytryna!

Marchew jest bogata w beta karoten, witaminę C, K, witamin z grupy B (między innymi kwas foliowy, B1, B2) czy składniki mineralne, jak potas, sód, fosfor, miedź, magnez. Poprawia stan skóry, wzrok, opóźnia procesy starzenia oraz działa przeciwnowotworowo dzięki właściwościom przeciwutleniającym. Wzmacnia odporność oraz pozytywnie wpływa na profil lipidowy.

Składniki

  • Makrela wędzona średnia
  • Duża marchewka
  • Natka pietruszki - pęczek
  • Sok z cytryny - łyżka
  • Wrap pełnoziarnisty

Zamienniki

  • makrela wędzona > tuńczyk w sosie własnym, pstrąg wędzony
  • wrap pełnoziarnisty > bułka grahamka, chleb pełnoziarnisty na zakwasie, chleb żytni, chleb gryczany

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Mięso z makreli oddziel od skóry i ości.
  2. Marchewkę zetrzyj na małych oczkach tarki.
  3. Natkę posiekaj.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj.
  5. Pastę rozsmaruj na wrapie, zawiń w rolkę i pokrój pod kątem w kawałeczki lub na pół.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

kanapki-z-pasta-z-makreli-1.jpeg

Wskazówka

Wędzoną makrelę kupuj w całości, obiera się ja łatwo i sprawnie - skórkę ściągniesz jednym pociągnięciem ręki, a jeśli delikatnie otworzysz rybę wzdłuż przecięcia, kręgosłup i ości wyjmiesz bez problemu!

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

kanapki-z-mietowa-pasta-z-zielonego-groszku-2.jpeg

Kanapki z miętową pastą z zielonego groszku

Bogate w witaminy A, E, K, C oraz grupy B, magnez, żelazo, wapń, cynk, potas, fosfor

Sprawdź
ty-koktajl-z-imbirem-2.jpeg

Żółty koktajl z imbirem

Bogaty w witaminę C, beta karoten, potas, wapń

Sprawdź
zielony-koktajl-ze-szpinakiem-2.jpeg

Zielony koktajl ze szpinakiem

Bogate w żelazo, wapń, magnez, potas

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź