zielony-koktajl-ze-szpinakiem-2.jpeg
bez-miesa
bez-zboza
bez-jajej
wynos
bez-mleka

Zielony koktajl ze szpinakiem

Czas przygotowania: 5 min
Łączny czas: 5 min
Ilość: 1
Porcja: 206.5 kcal
Rodzaj: Drugie śniadanie

Bogate w żelazo, wapń, magnez, potas

Alergeny: seler

Szpinak jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw liściastych - zawiera składniki mineralne, m.in. żelazo, wapń, magnez, potas, a także witaminy, jak kwas foliowy czy witamina A oraz błonnik i antyoksydanty.

Jabłka oprócz błonnika (głównie pektyny), witamin C, E, K, beta karotenu oraz witamin z grupy B i składników mineralnych, jak wapń, fosfor, magnez, potas, zawierają np. kwercetynę, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające.

Siemię lniane - bogactwo silnie przeciwzapalnych kwasów omega 3 oraz witaminy E.

Składniki

  • szpinak świeży - garść, np. baby
  • jabłko - duża sztuka
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • siemię lniane niemielone - 1 łyżka
  • woda - 2 szklanki

Zamienniki

  • seler naciowy > kalarepa
  • jabłko > gruszka, mały banan
  • szpinak > roszponka, pak choi, sałata rzymska
  • woda (lub jej część) > mleko roślinne, mleko krowie, mleko kozie, jogurt naturalny, jogurt kozi, maślanka

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Szpinak przepłucz na sitku.
  2. Jabłko i seler naciowy umyj i pokrój drobno, nie obierając wcześniej.
  3. Do blendera kielichowego lub do wysokiego naczynia (wtedy użyj blendera ręcznego), przełóż owoce i warzywa, dodaj siemię, wodę i zblenduj.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

zielony-koktajl-ze-szpinakiem-1.jpeg

Wskazówka

Jeśli koktajl jest dla Ciebie za mało słodki, dodaj do niego dojrzałego banana lub zmiksuj dwa daktyle.

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

salatka-z-selerem-naciowym-2.jpeg

Sałatka z selerem naciowym

Sprawdź
czerwony-koktajl-z-truskawkami-2.jpeg

Czerwony koktajl z truskawkami

Bogaty w witaminę C, E, kwasy omega 3, beta karoten, wapń, potas, magnez

Sprawdź
ty-koktajl-z-imbirem-2.jpeg

Żółty koktajl z imbirem

Bogaty w witaminę C, beta karoten, potas, wapń

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź