fit-sernik-na-owsianym-spodzie-2.jpg
bez-miesa
bez-zboza

Fit sernik na owsianym spodzie

Czas przygotowania: 20 min
Łączny czas: 20 min
Ilość: 6
Porcja: 271.1 kcal
Rodzaj: Deser

Bogaty w błonnik, beta-glukany, kwasy tłuszczowe, białko

Alergeny: orzechy, białka mleka, jajka kurze, gluten

Płatki owsiane zawierają dużo błonnika oraz beta-glukanów, które wykazują pozytywne działanie na układ krwionośny, układ immunologiczny, przewód pokarmowy, profil lipidowy czy proces odchudzania.

Orzechy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, białka czy błonnika. Poprawiają pracę mózgu, koncentrację, zapobiegają chorobom układu krążenia. Są bogate w wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, selen (orzechy brazylijskie) oraz witaminy z grupy B.

Jajka to bogactwo witamin takich jak A, E, D. Poprawiają pamięć i koncentrację dzięki zawartości lecytyny, natomiast luteina wspomaga nasze oczy.  

Składniki

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • Orzechy laskowe - łyżka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 średnie banany
  • Jajka kurze - 3 sztuki
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki

Zamienniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista > mąka orkiszowa, mąka pszenna
  • mleko krowie > mleko roślinne (np. sojowe, ryżowe, kokosowe)

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Płatki owsiane zmiel w młynku do kawy lub w blenderze (lub użyj mąki owsianej), dodaj pokruszone orzechy oraz olej i całość zblenduj. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
  2. Przełóż do foremki silikonowej lub tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ser twarogowy zblenduj z bananami, jajkami oraz mąką i przełóż na wcześniej przygotowany spód.
  4. Piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

fit-sernik-na-owsianym-spodzie-1.jpeg

Wskazówka

Jeśli lubisz, dodaj do masy serowej sparzone rodzynki!

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

kokosowe-ciasto-z-daktylami-2.jpeg

Kokosowe ciasto z daktylami

Bogate w magnez, wapń, selen

Sprawdź
ciastka-owsiane-2.jpg

Ciastka owsiane

Bogate w błonnik, beta-glukany, kwasy tłusczowe, witaminy A, E, D, witaminy z grupy B​, wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, selen, kwasy omega 3

Sprawdź
pudding-z-tapioki-z-malinami-2.jpg

Pudding z tapioki z malinami

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź