Fit sernik na owsianym spodzie

  • 271.1 kcal / porcja
  • Czas przygotowania: 20 min.

Bogaty w błonnik, beta-glukany, kwasy tłuszczowe, białko

Alergeny: orzechy, białka mleka, jajka kurze, gluten

Katarzyna Siedzik

Opracowano we współpracy z: Katarzyna Siedzik, Dietetyk

Płatki owsiane zawierają dużo błonnika oraz beta-glukanów, które wykazują pozytywne działanie na układ krwionośny, układ immunologiczny, przewód pokarmowy, profil lipidowy czy proces odchudzania.

Orzechy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, białka czy błonnika. Poprawiają pracę mózgu, koncentrację, zapobiegają chorobom układu krążenia. Są bogate w wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, selen (orzechy brazylijskie) oraz witaminy z grupy B.

Jajka to bogactwo witamin takich jak A, E, D. Poprawiają pamięć i koncentrację dzięki zawartości lecytyny, natomiast luteina wspomaga nasze oczy.  

  • Liczba porcji: 6

Składniki

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • Orzechy laskowe - łyżka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 średnie banany
  • Jajka kurze - 3 sztuki
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki

Zamienniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista mąka orkiszowa, mąka pszenna
  • mleko krowie mleko roślinne (np. sojowe, ryżowe, kokosowe)

Tabela wartości odżywczych

WARTOŚĆ
ODŻYWCZA
100 g PORCJA
(158 g)
Energia (kcal) 171.6 271.1
Białka (g) 12 19
Tłuszcze (g) 6.7 10.6
Węglowodany (g) 15.1 23.8
Błonnik (g) 1.4 2.2

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zmiel w młynku do kawy lub w blenderze (lub użyj mąki owsianej), dodaj pokruszone orzechy oraz olej i całość zblenduj. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
  2. Przełóż do foremki silikonowej lub tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ser twarogowy zblenduj z bananami, jajkami oraz mąką i przełóż na wcześniej przygotowany spód.
  4. Piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Pamiętaj!
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

Wskazówka

Jeśli lubisz, dodaj do masy serowej sparzone rodzynki!

To było fajne! Dziękujemy!
Przeczytaj później Usuń z czytelni

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

  • Nabiał i mleko
  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko
  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa
  • Produkty zbożowe
  • Tłuszcze roślinne
  • Świeże i suszone owoce
  • Nabiał i mleko

    Nabiał i mleko

    Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).

    Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Jaja, mięso oraz ryby (te spożywaj maksymalnie 2 razy w tygodniu). Pamiętaj, aby nie jeść ich surowych. Unikaj także w wersji smażonej. Wybieraj pieczone ryby i mięso, jajka gotowane lub jako dodatek do placków czy naleśników.

    Np. kurczak, indyk, cielęcina, chuda wołowina i wieprzowina, wędliny drobiowe, jaja, łosoś, śledź, dorsz, mintaj.

  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Wybieraj spośród całej gamy kolorów: pomarańczowe, zielone, czerwone, fioletowe czy białe.

    Np. marchew, dynia, kabaczek, szpinak, sałaty, szparagi, brokuły, brukselka, ogórek, kapusta, pomidory, bakłażan, kapusta czerwona, ziemniaki, pietruszka, rzodkiewka, itd.

  • Produkty zbożowe

    Produkty zbożowe

    Staraj się wybierać te z pełnego przemiału, unikaj produktów z mąki oczyszczonej. Możesz sięgać po pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki owsiane i inne.

    Np. chleb razowy, żytni, graham, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż dziki lub brązowy, makaron pełnoziarnisty lub razowy, płatki owsiane, jaglane, itd.

  • Tłuszcze roślinne

    Tłuszcze roślinne

    Powinny przeważać nad tłuszczami zwierzęcymi (smalec, słonina, boczek), ponieważ dostarczają cennych kwasów omega 3 i nie zawierają cholesterolu.

    Np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, siemię lniane, orzechy i nasiona.

  • Świeże i suszone owoce

    Świeże i suszone owoce

    Na te drugie uważaj, bo mają dużo cukrów prostych i są kaloryczne. Dodatkowo przed spożyciem warto je zawsze sparzyć wrzątkiem. Spośród świeżych owoców możesz sięgać po rodzime, zagraniczne oraz egzotyczne przysmaki.

    Np. truskawki, maliny, jabłka, gruszki, agrest, porzeczki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, winogrona, kiwi, cytrusy, banany, mango, melon, arbuz, itd.

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

Przydatne porady bezpośrednio na e-mail

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zamówienie przydatnych porad od BebiKlubu. Kliknij w ten link, aby potwierdzić ich zamówienie.

Logowanie
Lista partnerów NUTRICIA sp. z o.o.