domowa-granola-2.jpg
bez-miesa
bez-jajej

Domowa granola

Czas przygotowania: 30 min
Łączny czas: 30 min
Ilość: 4
Porcja: 513 kcal
Rodzaj: Śniadanie

Bogata w błonnik, beta-glukany

Alergeny: białka mleka, gluten, orzechy, migdały

Płatki owsiane zawierają dużo błonnika oraz beta-glukanów, które wykazują pozytywne działanie na układ krwionośny, układ immunologiczny, przewód pokarmowy, profil lipidowy i proces odchudzania.

Cynamon obniża poziom glukozy we krwi oraz działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Orzechy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, białka czy błonnika. Poprawiają pracę mózgu, koncentrację, zapobiegają chorobom układu krążenia. Są bogate w wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, selen (orzechy brazylijskie) oraz witaminy z grupy B.

Składniki

  • Płatki owsiane - szklanka
  • Orzechy laskowe - 2 łyżki
  • Pestki dyni - 2 łyżki
  • Pestki słonecznika - 5 łyżek
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Żurawina - 2 łyżki
  • Wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • Płatki migdałowe - łyżeczka
  • Płatki migdałowe - łyżeczka
  • Miód pszczeli - łyżka
  • Sok z cytryny - 3 łyżki
  • Jogurt naturalny - 4 kubki
  • Jabłko średnie - 4 sztuki

Zamienniki

  • płatki owsiane > płatki jaglane, płatki orkiszowe, płatki żytnie
  • płatki migdałowe > orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy włoskie
  • żurawina > rodzynki, daktyle
  • jogurt naturalny > jogurt grecki, jogurt kozi naturalny, jogurt roślinny niesłodzony

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Suche składniki wymieszaj w misce.
  2. Dodaj miód i sok z cytryny, ponownie wymieszaj.
  3. Całość wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 150 stopni przez 15 minut, co kilka minut mieszając.
  4. Podaj z jogurtem oraz plasterkami jabłka.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

domowa-granola-1.jpg

Wskazówka

Gotową granolę przygotowaną w większej ilości możesz przechowywać w słoiku przez kilka tygodni - będzie zawsze pod ręką, gdy złapie Cię głód!

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

owsiane-pancakes-2.jpg

Owsiane pancakes

Bogate w błonnik, beta-glukany

Sprawdź
nalesniki-z-twarogiem-i-owocami-2.jpg

Naleśniki z twarogiem i owocami

Bogate w witaminy z grupy B, witaminy A, E i D.

Sprawdź
zielony-omlet-2.jpg

Zielony omlet

Bogaty w żelazo, wapń, magnez, potas

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź