Sacharoza

Jest to dwucukier składający się z cząsteczki glukozy i fruktozy, zwykle nazywany cukrem stołowym. Jest białym bezzapachowym krystalicznym proszkiem. Sacharozę otrzymuje się z buraków cukrowych i trzciny cukrowej. Bez ingerencji enzymów lub na przykład soku z cytryny – czyli słabych kwasów  - można ją przechowywać latami bez znaczących zmian. Nadmiar sacharozy w diecie prowadzi do próchnicy, cukrzycy, otyłości, miażdżycy, nadmiernego stężenia trójglicerydów.

 

Przeczytaj również:

Rozwój układu pokarmowego

 

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?