Aktywacja enzymu

Aby pokarm mógł zostać strawiony, czyli rozłożony do cząsteczek, które następnie będą mogły zostać absorbowane w jelicie cienkim, musi zostać poddany działaniu enzymów. Enzymy to substancje zbudowane z białek. Ich rolą jest przyspieszanie reakcji. Niektóre enzymy są wydzielane w postaci nieaktywnej. Aby mogły zacząć działać muszą przejść proces aktywacji. Czynnikami, które aktywują enzymy mogą być różne substancje wydzielane przez organizm. Np. w żołądku wydzielany jest nieaktywny enzym pepsynogen, który ulega aktywacji pod wpływem kwasu solnego i przekształca się w pepsynę. Taki aktywowany enzym trawi białka. Także w soku wydzielanym przez trzustkę znajdują się nieaktywne enzymy jak trypsynogen i chymotrypsynogen, które są aktywowane do trypsyny i chymotrypsyny, które również trawią białka.

 

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?