Właśnie teraz zaczyna się 1000 pierwszych dni życia Twojego dziecka, podczas których maluszek intensywnie się rozwija, dojrzewa jego układ pokarmowy i programuje się metabolizm. To, jak odżywiasz się już na etapie ciąży ma wpływ na obecne i przyszłe zdrowie dziecka.
Dieta w ciąży
Jadłospis przyszłej mamy powinien zawierać niezbędne składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne, dlatego bardzo ważne jest uwzględnienie w nim wszystkich grup produktów spożywczych. Na talerzu powinny znaleźć się produkty zbożowe, nabiał, mięso, warzywa, owoce, jaja, ryby i zdrowe tłuszcze. Prawidłowa dieta ciężarnej to przede wszystkim regularność i zbilansowanie posiłków. Pamiętaj, że w I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię nie zmienia się w stosunku do okresu przed ciążą. Dopiero w kolejnych trymestrach rośnie zapotrzebowanie na energię. W II trymestrze zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o 360 kcal, natomiast w III trymestrze dieta powinna być bogatsza o 475 kcal w stosunku do okresu przed ciążą. Zdrowa i zbilansowana dieta w ciąży wspiera zdrowie Twoje i dziecka, pozwoli też szybciej wrócić do formy po porodzie.
Pamiętaj, że będąc w ciąży przybierasz na masie ciała, a nie tyjesz.
Zwiększenie masy ciała w czasie ciąży wiąże się z licznymi procesami, które zachodzą w organizmie kobiety. Zapas tłuszczu, gromadzący się w tym czasie, to tylko część „dodatkowych kilogramów” – jest to tzw. magazyn energii, z którego będziesz czerpała np. podczas karmienia piersią.
Najważniejsze składniki pokarmowe w ciąży
Zbilansowana dieta w ciąży powinna zawierać przede wszystkim dobrej jakości produkty białkowe, węglowodany złożone oraz tłuszcze nienasycone. Istotne są również także mikro- i makroskładniki jak: magnez, wapń, żelazo, cynk, jod oraz witaminy: A, D, C, E, witaminy grupy B oraz kwas foliowy.
10 zasad prawidłowej diety w ciąży
- Jedz regularnie, najlepiej 5-6 posiłków dziennie, co 3-4 godziny. Regularne posiłki pomogą opanować poranne nudności i ograniczyć napady głodu.
- Jedz warzywa lub owoce do każdego posiłku, błonnik pokarmowy pozwoli uniknąć nieprzyjemnych zaparć. Skropienie oliwą warzyw i owoców pozwoli na lepsze wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu do organizmu. W II i III trymestrze jedz ok. 500 g warzyw i 400 g owoców dziennie. Pamiętaj, by nie jeść cały czas tych samych rodzajów.
- Jedz dla dwojga, nie za dwoje, pamiętaj, że musisz dostarczyć sobie i swojemu dziecku potrzebnych witamin i składników mineralnych.
- Jedz mniejsze posiłki, ale częściej, wpłynie to korzystnie na metabolizm, a Ty unikniesz uczucia głodu.
- Zacznij dzień od obfitego śniadania, najlepiej bogatego w produkty białkowe i węglowodany złożone.
- Wybieraj zdrowe tłuszcze nienasycone, wybieraj bogate w kwasy omega-3 i omega-6 tłuszcze roślinne.
- Stawiaj na zdrowe przekąski, pomiędzy posiłkami jedz warzywa, owoce lub orzechy.
- Wybieraj produkty najwyższej jakości. Zdrowe i pełnowartościowe produkty dostarczą cennych witamin, minerałów, węglowodanów złożonych, białka oraz tłuszczów. Odżywią twój organizm i będą stanowić źródło niezbędnej energii.
- Pij dużo płynów i co najmniej 2 litry wody dziennie. Odpowiednie nawodnienie organizmu mobilizuje do pracy nerki, wspomaga oczyszczanie z toksyn i ułatwia przemianę materii.
- Zadbaj o zbilansowaną dietę, dzięki której dostarczysz swojemu organizmowi wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach.
Myj dokładnie ręce mydłem przed i po przygotowaniu posiłku, ponieważ bakterie, wirusy, pasożyty łatwo przenikają z Twojego organizmu do organizmu dziecka. Posiadaczki zwierząt domowych powinny myć ręce po każdym kontakcie ze zwierzakiem. Nie zapominaj o myciu ciepłą wodą produktów, z których przygotujesz potrawy, a także dbaj o czystość naczyń i sprzętów kuchennych, które miały kontakt z surowym mięsem, jajami i rybami.
Prawidłowa dieta w czasie ciąży powinna zapewnić zdrowie nie tylko przyszłej mamie, ale przede wszystkim rosnącemu dziecku. Zwracaj szczególną uwagę na to, co jesz i zadbaj o pełnowartościową i zbilansowaną dietę w tym szczególnym dla Ciebie okresie.
Tagi: co jeść w ciąży, dieta w ciąży, dieta kobiety ciężarnej, co można jeść w ciąży, składniki odżywcze w ciąży