Dieta Juniora

Brzuszek Juniora odgrywa bardzo ważną rolę – tu zachodzi trawienie i wchłanianie składników odżywczych, wspierających zdrowy rozwój Twojego dziecka. Dlatego Bebiko Junior NutriFlor+ zawiera unikalną kompozycję błonnika GOS/FOS.

nutriflor
Poznaj produkt

Odkryj Bebiko Junio5

Z myślą o potrzebach małych dzieci i mamach, które troszczą się o ich zdrową dietę, Bebiko wprowadziło specjalne, wysokiej jakości mleko modyfikowane Bebiko Junior 5 NutriFlor+ dla dzieci powyżej 3. roku życia. Jego receptura zawiera unikalną kompozycję błonnika GOS/FOS oraz niezbędne dla rozwoju dziecka witaminy i składniki odżywcze:

  • wapń i witaminę D dla zdrowych kości
  • witaminy C i B12 dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego

Dzieci powyżej 3. roku życia wciąż mają inne potrzeby żywieniowe niż dorośli. Chociaż nie rosną już tak szybko, nadal intensywnie się rozwijają, zdobywają nowe umiejętności, uczą się zdrowych nawyków żywieniowych. Dlatego prawidłowo zbilansowana dieta, dopasowana do potrzeb juniorów jest nadal bardzo ważna.

  • Błonnik GOS/FOS
  • Wapń i witamina D
  • Żelazo i omega 3 (ALA)
  • Witaminy A, C i D

Witaminy i składniki odżywcze istotne dla prawidłowego rozwoju Twojego dziecka

Poznaj rolę składników odżywczych istotnych dla rozwoju Twojego dziecka

  • Błonnik GOS/FOS

    Unikalna kompozycja błonnika GOS/FOS

    Galaktooligosacharydy (GOS) i Fruktooligosacharydy (FOS) w proporcji 9:1 to opatentowana kompozycja błonnika. Są to składniki pożywienia nie ulegające trawieniu.

  • Wapń i witamina D

    Wapń i witamina D dla zdrowych kości

    Organizm Twojego dziecka potrzebuje witaminy D m.in. po to, by wchłaniać wapń i budować mocne kości i ząbki.

    W diecie dzieci powyżej 1. roku często jest jej zbyt mało, dlatego zaleca się podawanie produktów wzbogaconych w witaminę D.

  • Żelazo i omega 3 (ALA)

    Żelazo i omega 3 (ALA) dla rozwoju poznawczego i rozwoju mózgu

    Żelazo jest niezbędne do produkcji krwinek czerwonych. Wspomaga też rozwój funkcji poznawczych, takich jak koncentracja czy spostrzegawczość.

    Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. ALA, odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju mózgu i tkanek nerwowych u dziecka.

    Omega 3-2 ALA
  • Witaminy A, C i D

    Dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego

    Witaminy A, C, D wspomagają rozwój i funkcjonowanie wciąż rozwijającego się układu odpornościowego dziecka.

Quiz fakty i mity żywieniowe

Czy mrożonki zawierają witaminy i składniki mineralne? Czy dziecko z alergią na białko mleka krowiego może pić mleko kozie? Czy masło jest lepsze od margaryny? Sprawdź się w quizie! Odpowiedz na nasze pytania i przekonaj się, co jest prawdą, a co mitem na temat diety dzieci powyżej 1. roku życia.

Pytanie 1 z 18

W diecie dzieci czteroletnich występują niedobory wapnia i witaminy D.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 1 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Badanie przeprowadzone na reprezentatywnej ogólnopolskiej grupie 400 dzieci w wieku 4 lat potwierdza, że otrzymują one zbyt mało wapnia i witaminy D w diecie. Przewlekłe niedobory wapnia występują w diecie 51% dzieci, a witaminy D w diecie aż 99% dzieci*. W celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia niedoborów wapnia i witaminy D w diecie korzystną rolę może odgrywać podawanie żywności wzbogaconej w te składniki, co potwierdza przywołane badanie. Zauważono związek spożycia wybranego produktu mlecznego wzbogaconego w wapń i witaminę D ze znaczącym zwiększeniem zawartości wapnia (odpowiednio o 25%) i witaminy D (odpowiednio o 32%) w diecie dzieci*. Mleko modyfikowane Bebiko Junior, jest wzbogacone w wapń i witaminę D, może więc uzupełniać dietę dziecka o te niedoborowe składniki. 
*Charzewska J., Weker H.: Ogólnopolskie badanie nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat, Pediatria Współczesna 2006, 8(2): 107-109.

Badanie przeprowadzone na reprezentatywnej ogólnopolskiej grupie 400 dzieci w wieku 4 lat potwierdza, że otrzymują one zbyt mało wapnia i witaminy D w diecie. Przewlekłe niedobory wapnia występują w diecie 51% dzieci, a witaminy D w diecie aż 99% dzieci*. W celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia niedoborów wapnia i witaminy D w diecie korzystną rolę może odgrywać podawanie żywności wzbogaconej w te składniki, co potwierdza przywołane badanie. Zauważono związek spożycia wybranego produktu mlecznego wzbogaconego w wapń i witaminę D ze znaczącym zwiększeniem zawartości wapnia (odpowiednio o 25%) i witaminy D (odpowiednio o 32%) w diecie dzieci*. Mleko modyfikowane Bebiko Junior, jest wzbogacone w wapń i witaminę D, może więc uzupełniać dietę dziecka o te niedoborowe składniki. 
*Charzewska J., Weker H.: Ogólnopolskie badanie nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat, Pediatria Współczesna 2006, 8(2): 107-109.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 2 z 18

Dzieci w wieku 1-3 lata spożywają niewystarczającą ilość błonnika pokarmowego wraz z dietą.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 2 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Badanie przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka w 2011 roku* potwierdziło, że 52% polskich dzieci w wieku 1-3 lata spożywa niewystarczającą ilość błonnika pokarmowego wraz z dietą, choć jest on ważnym elementem prawidłowo zbilansowanego jadłospisu. Wraz z dietą dziecko powinno otrzymywać 10-14 g błonnika pokarmowego (do max. 19 g)**. Błonnikiem nazywamy węglowodany występujące w tkance roślinnej i nie ulegające trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Błonnik pokarmowy znajduje się m.in. w warzywach, owocach czy produktach zbożowych, szczególnie w tych z pełnego ziarna. Odpowiednia ilość błonnika w diecie usprawnia pracę przewodu pokarmowego, a także może chronić przed wystąpieniem zaparć.
* Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce pod red. Weker i Barańskiej, badanie przeprowadzono przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA, 2011
** Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia - praktyczne zastosowanie norm żywienia opracowanych przez grupę ekspertów w 2012. Instytut Matki i Dziecka, pod red. Weker, 2012.

Badanie przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka w 2011 roku* potwierdziło, że 52% polskich dzieci w wieku 1-3 lata spożywa niewystarczającą ilość błonnika pokarmowego wraz z dietą, choć jest on ważnym elementem prawidłowo zbilansowanego jadłospisu. Wraz z dietą dziecko powinno otrzymywać 10-14 g błonnika pokarmowego (do max. 19 g)**. Błonnikiem nazywamy węglowodany występujące w tkance roślinnej i nie ulegające trawieniu w przewodzie pokarmowym. Błonnik pokarmowy znajduje się m.in. w warzywach, owocach czy produktach zbożowych, szczególnie w tych z pełnego ziarna. Odpowiednia ilość błonnika w diecie usprawnia pracę przewodu pokarmowego, a także może chronić przed wystąpieniem zaparć.
* Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce pod red. Weker i Barańskiej, badanie przeprowadzono przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA, 2011
** Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia - praktyczne zastosowanie norm żywienia opracowanych przez grupę ekspertów w 2012. Instytut Matki i Dziecka, pod red. Weker, 2012.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 3 z 18

Mleko modyfikowane może być ważnym źródłem jodu dla dzieci po 1. roku życia.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 3 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Dieta dzieci w wieku 1-6 lat powinna dostarczać 90 μg jodu dziennie. Dlatego w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia niedoborów jodu w diecie dziecka bardziej korzystne jest podawanie mleka modyfikowanego wzbogacanego w ten składnik, np. Bebiko Junior. Szklanka, czyli 200 ml takiego mleka dostarcza 40 μg jodu.

Dieta dzieci w wieku 1-6 lat powinna dostarczać 90 μg jodu dziennie. Dlatego w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia niedoborów jodu w diecie dziecka bardziej korzystne jest podawanie mleka modyfikowanego wzbogacanego w ten składnik, np. Bebiko Junior. Szklanka, czyli 200 ml takiego mleka dostarcza 40 μg jodu.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 4 z 18

Zalecane jest częściowe zastępowanie mleka napojami fermentowanymi, takimi jak jogurt naturalny czy kefir naturalny.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 4 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Jogurt naturalny i kefir naturalny powinny być elementem diety dziecka. Warto pamiętać jednak o obecności w diecie dziecka mleka modyfikowanego będącego źródłem żelaza i witaminy D.

Jogurt naturalny i kefir naturalny powinny być elementem diety dziecka. Warto pamiętać jednak o obecności w diecie dziecka mleka modyfikowanego będącego źródłem żelaza i witaminy D.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 5 z 18

Mrożone warzywa i owoce również zawierają witaminy i składniki mineralne.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 5 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Jak podkreślają eksperci, najlepszą metodą przedłużania trwałości owoców i warzyw jest zamrażanie. Pozwala bowiem zachować walory smakowo-zapachowe oraz wartość odżywczą tych produktów. Mrożone owoce są bogate w witaminy, składniki mineralne i inne składniki odżywcze. 

Mrożonki w znacznym stopniu zachowują cechy świeżych warzyw i owoców. Mają dużo wyższą wartość odżywczą niż inne rodzaje przetworów. Można łatwo i wygodnie przygotować z nich posiłek. Stanowią doskonałe uzupełnienie diety w tych porach roku, w których dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. 

Jeśli mrożone warzywa czy owoce są przechowywane i rozmrażane prawidłowo, ich wartość odżywcza jest porównywalna do świeżego produktu. Należy pamiętać, że mrożone warzywa i owoce są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.

Jak podkreślają eksperci, najlepszą metodą przedłużania trwałości owoców i warzyw jest zamrażanie. Pozwala bowiem zachować walory smakowo-zapachowe oraz wartość odżywczą tych produktów. Mrożone owoce są bogate w witaminy, składniki mineralne i inne składniki odżywcze. 

Mrożonki w znacznym stopniu zachowują cechy świeżych warzyw i owoców. Mają dużo wyższą wartość odżywczą niż inne rodzaje przetworów. Można łatwo i wygodnie przygotować z nich posiłek. Stanowią doskonałe uzupełnienie diety w tych porach roku, w których dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. 

Jeśli mrożone warzywa czy owoce są przechowywane i rozmrażane prawidłowo, ich wartość odżywcza jest porównywalna do świeżego produktu. Należy pamiętać, że mrożone warzywa i owoce są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 6 z 18

Jaja są źródłem wzorcowego białka i witamin.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 6 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Jaja są nie tylko źródłem wzorcowego białka, ale również witamin i składników mineralnych.

Żółtko jest bogate w witaminy A, B1, B2, niacynę, a także składniki mineralne – cynk i żelazo. Jaja zawierają także korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są też dobrym źródłem choliny (cholina wchodzi w skład lecytyny) i luteiny.

Jaja są nie tylko źródłem wzorcowego białka, ale również witamin i składników mineralnych.

Żółtko jest bogate w witaminy A, B1, B2, niacynę, a także składniki mineralne – cynk i żelazo. Jaja zawierają także korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są też dobrym źródłem choliny (cholina wchodzi w skład lecytyny) i luteiny.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 7 z 18

Dziecko z alergią na białko mleka krowiego nie może pić też mleka koziego i owczego.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 7 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

W przypadku alergii na białka mleka krowiego należy wykluczyć z diety wszystkie rodzaje mleka oraz produktów mlecznych. Trzeba zastąpić je innymi produktami specjalistycznymi. W przypadku małych dzieci często potrzebne są specjalistyczne produkty (np. hydrolizaty) zastępujące mleko krowie lub standardowe mleko modyfikowane.

W przypadku alergii na białka mleka krowiego należy wykluczyć z diety wszystkie rodzaje mleka oraz produktów mlecznych. Trzeba zastąpić je innymi produktami specjalistycznymi. W przypadku małych dzieci często potrzebne są specjalistyczne produkty (np. hydrolizaty) zastępujące mleko krowie lub standardowe mleko modyfikowane.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 8 z 18

Nadmiar słodyczy powoduje u dzieci nadpobudliwość.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 8 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Słodycze przyczyniają się do zachowań agresywnych na kilka sposobów. Po pierwsze, składają się głównie z cukru, co powoduje gwałtowny przypływ energii i stan mocnego pobudzenia. Stan taki trwa zwykle około godziny, po czym energia zaczyna spadać. W niektórych przypadkach ów spadek energii może doprowadzić nawet do hipoglikemii, która powoduje drażliwość i nerwowość. Kolejne porcje słodkości pomagają wtedy tylko pozornie. Rozładowują napięcie, ale ponownie powodują nadmierne pobudzenie. Badania pokazują, że całkowite odstawienie słodyczy i cukru u dzieci jest pomocne w łagodzeniu agresji i nadpobudliwości w przypadku ADHD, zespołu Aspergera czy autyzmu. 

Słodycze często zawierają różnego rodzaju barwniki oraz sztuczne dodatki – ich wpływ na wzrost agresji u dzieci został udowodniony naukowo. Badania opublikowane przez Food Standards Agency we wrześniu 2007 r. wykazały, że wiele sztucznych barwników spożywczych może wpływać na nadmierną pobudliwość u dzieci.*
*FSA advice on food additives and hyperactivity – Report. 2007

Słodycze przyczyniają się do zachowań agresywnych na kilka sposobów. Po pierwsze, składają się głównie z cukru, co powoduje gwałtowny przypływ energii i stan mocnego pobudzenia. Stan taki trwa zwykle około godziny, po czym energia zaczyna spadać. W niektórych przypadkach ów spadek energii może doprowadzić nawet do hipoglikemii, która powoduje drażliwość i nerwowość. Kolejne porcje słodkości pomagają wtedy tylko pozornie. Rozładowują napięcie, ale ponownie powodują nadmierne pobudzenie. Badania pokazują, że całkowite odstawienie słodyczy i cukru u dzieci jest pomocne w łagodzeniu agresji i nadpobudliwości w przypadku ADHD, zespołu Aspergera czy autyzmu. 

Słodycze często zawierają różnego rodzaju barwniki oraz sztuczne dodatki – ich wpływ na wzrost agresji u dzieci został udowodniony naukowo. Badania opublikowane przez Food Standards Agency we wrześniu 2007 r. wykazały, że wiele sztucznych barwników spożywczych może wpływać na nadmierną pobudliwość u dzieci.*
*FSA advice on food additives and hyperactivity – Report. 2007

Sprawdź następną opinię

Pytanie 9 z 18

Czysta woda jest najlepsza dla Juniora.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 9 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Podawanie dzieciom czystej wody do picia jest bardzo ważne. Dziecko w wieku 1-3 lat powinno spożywać 1300 ml, w wieku 4-6 lat 1700 ml, natomiast w wieku 7-9 lat 1900 płynów na dobę. Chętniej będzie piło wodę, jeżeli wzbogacimy jej smak odrobiną soku z cytryny, pomarańczy, listkami mięty lub kawałkiem zielonego ogórka. Do picia wody może zachęcić także naczynie, które jest atrakcyjne kształtem i kolorem. Również sposób picia ma tu znaczenie. Dziecko chętniej wypije wodę przez słomkę z kolorowego kubeczka lub bidonu. Wzorem zachowań dzieci są rodzice, dlatego oni również powinni wybierać wodę zamiast słodkich napojów, aby kształtować zdrowe nawyki żywieniowe.

Podawanie dzieciom czystej wody do picia jest bardzo ważne. Dziecko w wieku 1-3 lat powinno spożywać 1300 ml, w wieku 4-6 lat 1700 ml, natomiast w wieku 7-9 lat 1900 płynów na dobę. Chętniej będzie piło wodę, jeżeli wzbogacimy jej smak odrobiną soku z cytryny, pomarańczy, listkami mięty lub kawałkiem zielonego ogórka. Do picia wody może zachęcić także naczynie, które jest atrakcyjne kształtem i kolorem. Również sposób picia ma tu znaczenie. Dziecko chętniej wypije wodę przez słomkę z kolorowego kubeczka lub bidonu. Wzorem zachowań dzieci są rodzice, dlatego oni również powinni wybierać wodę zamiast słodkich napojów, aby kształtować zdrowe nawyki żywieniowe.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 10 z 18

Nie wszystkie ryby są dobre dla małych dzieci.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 10 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Nie zaleca się podawać dzieciom ryb drapieżnych, takich jak okoń, makrela królewska, miecznik oraz rekin. Kumulują one więcej szkodliwych substancji i metali ciężkich. 

Ryby różnią się między sobą zawartością składników odżywczych. Ważne jest, aby podawać dziecku ryby morskie – zarówno tłuste, jak i chude, a także ryby słodkowodne. Tłuste, najbardziej wartościowe dla dzieci ryby, to łosoś, makrela atlantycka. Spośród ryb chudych należy wybierać: dorsza, morszczuka, mintaja, solę. Z ryb słodkowodnych najlepsze będą: karp, pstrąg oraz węgorz.

Nie zaleca się podawać dzieciom ryb drapieżnych, takich jak okoń, makrela królewska, miecznik oraz rekin. Kumulują one więcej szkodliwych substancji i metali ciężkich. 

Ryby różnią się między sobą zawartością składników odżywczych. Ważne jest, aby podawać dziecku ryby morskie – zarówno tłuste, jak i chude, a także ryby słodkowodne. Tłuste, najbardziej wartościowe dla dzieci ryby, to łosoś, makrela atlantycka. Spośród ryb chudych należy wybierać: dorsza, morszczuka, mintaja, solę. Z ryb słodkowodnych najlepsze będą: karp, pstrąg oraz węgorz.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 11 z 18

Cechy organoleptyczne (wygląd, smak, zapach) odzwierciedlają jakość żywności.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 11 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Nienaturalny zapach, smak czy wygląd żywności może sygnalizować obecność dodatków, złe przechowywanie, podczas którego namnożyły się szkodliwe bakterie, czy nieprawidłowe przygotowanie. Zatem sprawdzenie tych walorów to pierwsze i najważniejsze badanie, które każdy powinien przeprowadzić przed spożyciem żywności i/lub podaniem jej dziecku. 

Zgodnie z wytycznymi FAO/WHO dzieciom należy podawać żywność wysokiej jakości, naturalną, mało przetworzoną, najlepiej pochodzącą z kontrolowanych upraw i/lub hodowli bądź gotowe przetwory produkowane specjalnie dla niemowląt i dzieci.

Wybierając dla najmłodszych świeże produkty, należy ocenić ich wygląd, barwę i zapach, natomiast przy zakupie ogólnodostępnych produktów w opakowaniach dodatkowo trzeba kierować się oznaczeniami na etykiecie i sprawdzać datę ważności, skład oraz certyfikaty jakości.

Nienaturalny zapach, smak czy wygląd żywności może sygnalizować obecność dodatków, złe przechowywanie, podczas którego namnożyły się szkodliwe bakterie, czy nieprawidłowe przygotowanie. Zatem sprawdzenie tych walorów to pierwsze i najważniejsze badanie, które każdy powinien przeprowadzić przed spożyciem żywności i/lub podaniem jej dziecku. 

Zgodnie z wytycznymi FAO/WHO dzieciom należy podawać żywność wysokiej jakości, naturalną, mało przetworzoną, najlepiej pochodzącą z kontrolowanych upraw i/lub hodowli bądź gotowe przetwory produkowane specjalnie dla niemowląt i dzieci.

Wybierając dla najmłodszych świeże produkty, należy ocenić ich wygląd, barwę i zapach, natomiast przy zakupie ogólnodostępnych produktów w opakowaniach dodatkowo trzeba kierować się oznaczeniami na etykiecie i sprawdzać datę ważności, skład oraz certyfikaty jakości.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 12 z 18

Słodkie płatki śniadaniowe to podstawa każdego śniadania przedszkolaka.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 12 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Pierwszym posiłkiem w diecie dziecka powinno być śniadanie. Korzystne dla zdrowia są tradycyjne zupy mleczne, czyli: płatki owsiane, kasza manna, zacierki, ryż na mleku. Sporadycznie można podawać gotowe musli czy płatki śniadaniowe, które są często dosładzane. Zamiast słodkich czekoladowych kuleczek lepiej wybrać płatki owsiane albo pełnoziarniste musli i dorzucić do nich garść nasion słonecznika, kilka orzechów, suszonych moreli czy rodzynek, wkroić jakiś owoc, a do takiej mieszanki dolać mleko.

Dobrym źródłem węglowodanów, błonnika i składników mineralnych jest pieczywo. Dlatego na śniadanie Junior może i powinien zjadać nie tylko płatki, ale również kanapeczki z pieczywa razowego z dodatkiem ziaren zbóż, chudych wędlin, białego sera i ryb. Nie wolno także zapominać o dodaniu dowolnego warzywa!

Pierwszym posiłkiem w diecie dziecka powinno być śniadanie. Korzystne dla zdrowia są tradycyjne zupy mleczne, czyli: płatki owsiane, kasza manna, zacierki, ryż na mleku. Sporadycznie można podawać gotowe musli czy płatki śniadaniowe, które są często dosładzane. Zamiast słodkich czekoladowych kuleczek lepiej wybrać płatki owsiane albo pełnoziarniste musli i dorzucić do nich garść nasion słonecznika, kilka orzechów, suszonych moreli czy rodzynek, wkroić jakiś owoc, a do takiej mieszanki dolać mleko.

Dobrym źródłem węglowodanów, błonnika i składników mineralnych jest pieczywo. Dlatego na śniadanie Junior może i powinien zjadać nie tylko płatki, ale również kanapeczki z pieczywa razowego z dodatkiem ziaren zbóż, chudych wędlin, białego sera i ryb. Nie wolno także zapominać o dodaniu dowolnego warzywa!

Sprawdź następną opinię

Pytanie 13 z 18

Wśród produktów mlecznych najbogatsze w wapń są białe sery.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 13 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Więcej wapnia znajduje się w mleku niż w twarogu, jednak on również jest ważnym jego źródłem. Należy pamiętać, że mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem niezbędnego do budowy kości wapnia i białka. Z produktów mlecznych najlepiej wybierać te o zawartości 2% tłuszczu.

Dobrym źródłem wapnia są zupy mleczne lub np. kubek kakao. Zdrowym mlecznym deserem czy przekąską może być np. jogurt, koktajl mleczny czy budyń. Warto samodzielnie przyrządzać koktajle mleczne z owocami, zupy natomiast można zaprawiać mlekiem lub jogurtem.

Więcej wapnia znajduje się w mleku niż w twarogu, jednak on również jest ważnym jego źródłem. Należy pamiętać, że mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem niezbędnego do budowy kości wapnia i białka. Z produktów mlecznych najlepiej wybierać te o zawartości 2% tłuszczu.

Dobrym źródłem wapnia są zupy mleczne lub np. kubek kakao. Zdrowym mlecznym deserem czy przekąską może być np. jogurt, koktajl mleczny czy budyń. Warto samodzielnie przyrządzać koktajle mleczne z owocami, zupy natomiast można zaprawiać mlekiem lub jogurtem.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 14 z 18

Masło jest lepsze od margaryny.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 14 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Nie ma jednoznacznego zdania ekspertów co do stosowania margaryny jako zamiennika masła w diecie dzieci. Mama przedszkolaka do smarowania pieczywa powinna używać masła lub wysokiej jakości margaryny miękkiej, niezawierającej kwasów trans.

Nie ma jednoznacznego zdania ekspertów co do stosowania margaryny jako zamiennika masła w diecie dzieci. Mama przedszkolaka do smarowania pieczywa powinna używać masła lub wysokiej jakości margaryny miękkiej, niezawierającej kwasów trans.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 15 z 18

Ciemne pieczywo jest zawsze z pełnego ziarna.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 15 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Ciemne pieczywo nie zawsze jest z pełnego ziarna. Często wypieka się je tak jak pieczywo jasne – z mocno oczyszczonej mąki pszennej, a ciemny kolor nadaje mu się dodatkiem karmelu. 

Należy zwracać też uwagę na skład pieczywa. Jeśli nie jest on przyklejony na bochenku, możemy zapytać sprzedawcę, z czego składa się wybrany przez nas chleb. Z pewnością nie powinno w nim być karmelu, słodu jęczmiennego, emulgatorów i regulatorów kwasowości.

Ciemne pieczywo nie zawsze jest z pełnego ziarna. Często wypieka się je tak jak pieczywo jasne – z mocno oczyszczonej mąki pszennej, a ciemny kolor nadaje mu się dodatkiem karmelu. 

Należy zwracać też uwagę na skład pieczywa. Jeśli nie jest on przyklejony na bochenku, możemy zapytać sprzedawcę, z czego składa się wybrany przez nas chleb. Z pewnością nie powinno w nim być karmelu, słodu jęczmiennego, emulgatorów i regulatorów kwasowości.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 16 z 18

Po 1. roku życia dziecko może jeść to, co dorośli.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 16 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Nie wszystkie posiłki spożywane przez rodziców są odpowiednie dla dziecka po 1. roku życia. Zbyt wczesne przechodzenie dziecka na dietę z rodzinnego stołu wiąże się z włączeniem do diety znacznej ilości soli, cukru czy tłuszczów, utrwalających złe nawyki żywieniowe.

Dziecko w wieku 1-3 lat, ze względu na małą pojemność żołądka, powinno otrzymywać posiłki o wielkości dostosowanej do jego indywidualnych potrzeb, ale dostarczającej właściwej ilości energii. Błędem jest podawanie dużych porcji rozcieńczonych zup, także tłustych i smażonych potraw oraz ciężkich sosów.

Nie wszystkie posiłki spożywane przez rodziców są odpowiednie dla dziecka po 1. roku życia. Zbyt wczesne przechodzenie dziecka na dietę z rodzinnego stołu wiąże się z włączeniem do diety znacznej ilości soli, cukru czy tłuszczów, utrwalających złe nawyki żywieniowe.

Dziecko w wieku 1-3 lat, ze względu na małą pojemność żołądka, powinno otrzymywać posiłki o wielkości dostosowanej do jego indywidualnych potrzeb, ale dostarczającej właściwej ilości energii. Błędem jest podawanie dużych porcji rozcieńczonych zup, także tłustych i smażonych potraw oraz ciężkich sosów.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 17 z 18

Soki to samo zdrowie.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 17 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Mimo że soki z owoców i warzyw są źródłem wielu cennych składników pokarmowych, ich nadmiar w żywieniu dzieci nie jest wskazany. Dziennie nie powinno się podawać dziecku więcej niż jedną porcję soku (ok. ½ szklanki). 

Najbardziej odżywcze są soki przecierowe przygotowywane bezpośrednio do spożycia ze świeżych, dojrzałych owoców i warzyw bez dodatku cukru. Ponadto w żywieniu dzieci zaleca się wykorzystywać soki zaliczane do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. 

Zbyt duży udział cukrów prostych, pochodzących z soków (glukozy, fruktozy i sacharozy) w diecie dziecka może negatywnie wpłynąć na wchłanianie ważnych pierwiastków, np. żelaza i cynku. Może też hamować apetyt i sprzyjać otyłości. Dzieci powinny być zachęcane do spożywania owoców zamiast soków.

Mimo że soki z owoców i warzyw są źródłem wielu cennych składników pokarmowych, ich nadmiar w żywieniu dzieci nie jest wskazany. Dziennie nie powinno się podawać dziecku więcej niż jedną porcję soku (ok. ½ szklanki). 

Najbardziej odżywcze są soki przecierowe przygotowywane bezpośrednio do spożycia ze świeżych, dojrzałych owoców i warzyw bez dodatku cukru. Ponadto w żywieniu dzieci zaleca się wykorzystywać soki zaliczane do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. 

Zbyt duży udział cukrów prostych, pochodzących z soków (glukozy, fruktozy i sacharozy) w diecie dziecka może negatywnie wpłynąć na wchłanianie ważnych pierwiastków, np. żelaza i cynku. Może też hamować apetyt i sprzyjać otyłości. Dzieci powinny być zachęcane do spożywania owoców zamiast soków.

Sprawdź następną opinię

Pytanie 18 z 18

Mleko krowie to doskonałe źródło witaminy D dla przedszkolaka.

Prawda ✓
Fałsz ✗

Pytanie 18 z 18

Brawo! Twoja odpowiedź jest poprawna.

Niestety, to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Mleko krowie zawiera niewielką ilość witaminy D. W szklance 3,5-procentowego mleka krowiego (200 ml) znajduje się tylko 0,06 µg witaminy D. Korzystniejsze w profilaktyce niedoborów witaminy D w diecie dziecka jest podawanie mleka modyfikowanego wzbogacanego w ten składnik – szklanka takiego mleka (200 ml) dostarcza 5,8 μg witaminy D.

Mleko krowie zawiera niewielką ilość witaminy D. W szklance 3,5-procentowego mleka krowiego (200 ml) znajduje się tylko 0,06 µg witaminy D. Korzystniejsze w profilaktyce niedoborów witaminy D w diecie dziecka jest podawanie mleka modyfikowanego wzbogacanego w ten składnik – szklanka takiego mleka (200 ml) dostarcza 5,8 μg witaminy D.

Sprawdź wyniki

Podsumowanie

Poprawne odpowiedzi:
Niepoprawne odpowiedzi:

Brawo! Wiele poruszonych przez nas zagadnień dotyczących żywienia dziecka jest Ci już znana.

Zachęcamy do dalszego zgłębiania wiedzy na temat żywienia Juniora!

Brawo! Wiele poruszonych przez nas zagadnień dotyczących żywienia dziecka jest Ci już znana.

Zachęcamy do dalszego zgłębiania wiedzy na temat żywienia Juniora!

Część tematów dotyczących żywienia juniora była dla Ciebie tajemnicą.

Mamy jednak nadzieję, że udział w quizie wyprowadził Cię z kilku błędnych przekonań i pomógł Ci dowiedzieć się, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta Juniora.

Często popełniane błędy żywieniowe

Czy wiesz, że aż 80% dzieci w wieku 1-3 lata ma niedobory witaminy D? Czy wiesz, że spożycie soli wśród najmłodszych dzieci jest niemal dwukrotnie większe od zalecanych ilości? Poznaj najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez rodziców w komponowaniu diety Juniorów i sprawdź czy Tobie również się zdarzają oraz jak ich unikać?

  • Czy wiesz, że?

    Za mało mleka i przetworów mlecznych

    Mleko i przetwory mleczne stanowią najlepsze źródło wapnia w diecie dziecka. Wapń jest podstawowym budulcem kości i zębów. Jego niedobór może prowadzić do powstania kości o osłabionej strukturze, podatnych na złamania i urazy.

  • Czy wiesz, że?

    Za mało owoców i warzyw

    Aż 52% dzieci w wieku 1-3 lat spożywa zbyt mało błonnika.* Jego źródłami są warzywa i owoce, które dostarczają także witamin i składników mineralnych. Warzywa i owoce powinny być spożywane kilka razy dziennie jako dodatek do głównych posiłków i przekąski.

  • Czy wiesz, że?

    Za mało witaminy D, wapnia i żelaza

    Niedobory witaminy D dotyczą 80%, a żelaza 15% dzieci w wieku 1-3 lat.* W takiej sytuacji zostaje zachwiana homeostaza wapnia w ustroju, co może prowadzić do zaburzeń rozwoju układu kostnego, a w przyszłości do demineralizacji i zniekształceń kośćca.

  • Czy wiesz, że?

    Zbyt mało urozmaicona dieta

    Zbyt mała różnorodność posiłków może mieć wpływ na obniżenie apetytu, powodować niechęć dziecka do spożywanych posiłków oraz ograniczać dostarczanie mu niezbędnych składników odżywczych. Dlatego tak bardzo ważna jest różnorodna dieta dziecka.

  • Czy wiesz, że?

    Za dużo słodkich napojów

    Pragnienie dziecka powinna zaspokajać czysta woda (niskozineralizowana). Słodkie napoje dostarczają zbędnych kalorii, przyczyniając się do rozwoju nadwagi lub otyłości. Cukry proste w nich zawarte zwiększają ryzyko pojawienia się próchnicy.

  • Czy wiesz, że?

    Za dużo soli

    Dzieci w wieku 1-3 lata nie powinny spożywać więcej niż 1,9 g soli dziennie (jest to tzw. wystarczające spożycie). Badania pokazują, że spożycie soli wśród najmłodszych dzieci jest niemal dwukrotnie większe od zalecanych ilości.*

  • Czy wiesz, że?

    Za dużo słodyczy

    Badania pokazują, że 80% dzieci w wieku 1-3 lata spożywa za dużo cukru.* Problem ten dotyczy także dzieci w wieku przedszkolnym. Wiele z nich spożywa słodycze codziennie. Takie zwyczaje żywieniowej zwiększają ryzyko próchnicy i nadmiernej masy ciała.

  • Czy wiesz, że?

    Za dużo białka w diecie dziecka

    Białko jest istotne w okresie wzmożonego wzrostu, jednak nie powinno być spożywane w zbyt dużej ilości, gdyż może obciążać wątrobę i nerki. Zalecanymi źródłami białka w diecie Juniora są: mleko modyfikowane, nabiał, jaja, ryby, drób i mięso.

  • Czy wiesz, że?

    Za wiele nagród lub kar w postaci jedzenia

    Chwalenie dziecka za zjedzenie czy karcenie za brak apetytu może zaburzać mechanizmy samokontroli łaknienia. Zalecenia dotyczące żywienia mówią: rodzic i opiekun decyduje o tym, co i kiedy dziecko je, natomiast dziecko decyduje o tym, czy i ile zje.

  • Czy wiesz, że?

    Za dużo przekąsek między posiłkami

    Przekąski powinny pojawiać się w diecie sporadycznie. Nie powinny być podawane w porach głównych posiłków, ponieważ odbierają dziecku apetyt na wartościowy, normalny posiłek. Najlepszą przekąską dla Juniora są warzywa, owoce oraz nabiał.

*„Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce”. Badanie przeprowadzone pod kierunkiem prof. Haliny Weker z Instytutu Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA, 2010.

Dieta mleczna Juniora

Wielu rodziców sądzi, że podając dziecku produkty mleczne, dostarcza mu witaminy D w odpowiedniej ilości. Tymczasem mleko krowie i jego przetwory to przede wszystkim źródło wapnia. Witaminy D nie ma w nich zbyt wiele, a jest ona dziecku niezbędna do przyswajania wapnia.

W pewnym stopniu organizm dziecka może sam wytwarzać witaminę D w procesie zachodzącej pod wpływem słońca syntezy skórnej. W Polsce klimat sprzyja jej jedynie od kwietnia do września. Aby wytworzyć odpowiednią ilość witaminy D, dziecko powinno przebywać na słońcu min. 15 minut dziennie w godzinach 10.00-15.00 – bez używania filtrów ochronnych. Jednak brak ochrony przed szkodliwym działaniem słońca w przypadku dzieci jest niewskazany.

Dlatego eksperci zalecają suplementację diety witaminą D lub stosowanie wzbogaconych w ten składnik produktów, takich jak mleko modyfikowane.

Niedobór żelaza jest też częstym problemem zdrowotnym wśród dzieci po pierwszym roku życia. Głównym źródłem żelaza w diecie mogą być takie produkty jak czerwone mięso, drób, ryby i żółtko jaja. Pomocne może okazać sie też podawanie produktów wzbogaconych w ten pierwiastek jak mleko modyfikowane Bebiko Junior Nutriflor+. Mleko krowie nie jest dobrym źródłem żelaza, ze względu na jego małą zawartość

Porównaj ilość składników odżywczych w mlekach Bebiko Junior i w mleku krowim

Błonnik Żelazo Witamina D Białko
Błonnik
Błonnik

Ważnym składnikiem diety Juniora jest też błonnik pokarmowy, grupa związków pochodzących z roślin, nie trawionych przez ludzkie enzymy. Jego źródłem może być mleko modyfikowane Bebiko Junior Nutriflor +, warzywa, owoce czy przetwory zbożowe z pełnego ziarna. Zalecane dzienne spożycie dla dzieci po 1 roku życia wynosi 10 g, więc już dwa kubki po 200 ml mleka Bebiko Junior Nutriflor+ pokryją około 40% wystarczającego spożycia na ten składnik. Błonnik pokarmowy nie występuje w mleku krowim.

Żelazo Witamina D Białko
Białko

Zazwyczaj dzieci w wieku 1-3 rok życia spożywają za dużo białka. Według polskiej Grupy Ekspertów dziecko w wieku 1-3 lata powinno otrzymywać 1,17 g białka na kilogram masy ciała, nie przekraczając 3,125 g białka na kilogram masy ciała na dzień.

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Newsletter

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający.
Kliknij go aby potwierdzić zapis do newslettera.

Logowanie