Placki jaglane z jabłkiem

  • 495.8 kcal / porcja
  • Czas przygotowania: 10 min.

Bogate w błonnik, kwasy omega 3

Alergeny: białka mleka

Katarzyna Siedzik

Opracowano we współpracy z: Katarzyna Siedzik, Dietetyk

Kasza jaglana (proso) jako jedyna z kasz ma działanie zasadotwórcze, a więc nie zakwasza organizmu. Cechuje się wysoką zawartością żelaza, miedzi, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i wspomaga pracę układu immunologicznego. Kasza jaglana z natury jest produktem bezglutenowym.

Jabłka oprócz błonnika (głównie pektyny), witamin C, E, K, beta karotenu oraz witamin z grupy B i składników mineralnych, jak wapń, fosfor, magnez, potas, zawiera także m.in. kwercetynę, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające.

Olej rzepakowy stanowi jedno z najlepszych źródeł przeciwzapalnych kwasów omega 3 w naszej diecie. Są one potrzebne do prawidłowej pracy nerek, serca, układu nerwowego, układu immunologicznego a także do dobrej kondycji skóry. Wpływa pozytywnie na profil lipidowy, zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.

  • Liczba porcji: 2

Składniki

  • Mleko krowie 2,0% - szklanka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki
  • Kasza jaglana - 8 łyżek suchej kaszy
  • Jabłko duże - 1 sztuka
  • Soda oczyszczona - ½ łyżeczki
  • Cynamon - ½ łyżeczki

Zamienniki

  • kasza jaglana kasza gryczana palona, kasza gryczana niepalona, ryż basmati
  • mleko krowie mleko roślinne (np. sojowe, ryżowe, kokosowe), mleko kozie
  • mąka ziemniaczana mąka kukurydziana, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista

Tabela wartości odżywczych

WARTOŚĆ
ODŻYWCZA
100 g PORCJA
(340 g)
Energia (kcal) 145.8 495.8
Białka (g) 3.3 11.3
Tłuszcze (g) 5.8 19.6
Węglowodany (g) 19.6 66.7
Błonnik (g) 1.5 5.2

Przygotowanie

  1. Kaszę przepłucz wrzątkiem, a następnie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Ugotowaną masę przełóż do miski i dodaj mąkę, mleko, sodę, plasterki jabłka, a następnie zblenduj.
  3. Z przygotowanej masy formuj placuszki i usmaż.
  4. Podaj posypane cynamonem.

Pamiętaj!
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

Wskazówka

Ugotowaną kaszę możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniczku!

To było fajne! Dziękujemy!
Przeczytaj później Usuń z czytelni

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

  • Nabiał i mleko
  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko
  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa
  • Produkty zbożowe
  • Tłuszcze roślinne
  • Świeże i suszone owoce
  • Nabiał i mleko

    Nabiał i mleko

    Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).

    Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

  • Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Produkty dostarczające pełnowartościowe białko

    Jaja, mięso oraz ryby (te spożywaj maksymalnie 2 razy w tygodniu). Pamiętaj, aby nie jeść ich surowych. Unikaj także w wersji smażonej. Wybieraj pieczone ryby i mięso, jajka gotowane lub jako dodatek do placków czy naleśników.

    Np. kurczak, indyk, cielęcina, chuda wołowina i wieprzowina, wędliny drobiowe, jaja, łosoś, śledź, dorsz, mintaj.

  • Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Świeże, gotowane na parze i pieczone warzywa

    Wybieraj spośród całej gamy kolorów: pomarańczowe, zielone, czerwone, fioletowe czy białe.

    Np. marchew, dynia, kabaczek, szpinak, sałaty, szparagi, brokuły, brukselka, ogórek, kapusta, pomidory, bakłażan, kapusta czerwona, ziemniaki, pietruszka, rzodkiewka, itd.

  • Produkty zbożowe

    Produkty zbożowe

    Staraj się wybierać te z pełnego przemiału, unikaj produktów z mąki oczyszczonej. Możesz sięgać po pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki owsiane i inne.

    Np. chleb razowy, żytni, graham, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż dziki lub brązowy, makaron pełnoziarnisty lub razowy, płatki owsiane, jaglane, itd.

  • Tłuszcze roślinne

    Tłuszcze roślinne

    Powinny przeważać nad tłuszczami zwierzęcymi (smalec, słonina, boczek), ponieważ dostarczają cennych kwasów omega 3 i nie zawierają cholesterolu.

    Np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, siemię lniane, orzechy i nasiona.

  • Świeże i suszone owoce

    Świeże i suszone owoce

    Na te drugie uważaj, bo mają dużo cukrów prostych i są kaloryczne. Dodatkowo przed spożyciem warto je zawsze sparzyć wrzątkiem. Spośród świeżych owoców możesz sięgać po rodzime, zagraniczne oraz egzotyczne przysmaki.

    Np. truskawki, maliny, jabłka, gruszki, agrest, porzeczki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, winogrona, kiwi, cytrusy, banany, mango, melon, arbuz, itd.

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

Przydatne porady bezpośrednio na e-mail

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zamówienie przydatnych porad od BebiKlubu. Kliknij w ten link, aby potwierdzić ich zamówienie.

Logowanie
Lista partnerów NUTRICIA sp. z o.o.