pieczony-dorsz-w-warzywach-2.jpg
bez-zboza
bez-jajej

Pieczony dorsz w warzywach

Czas przygotowania: 35 min
Łączny czas: 35 min
Ilość: 2
Porcja: 367 kcal
Rodzaj: Obiad

Bogaty w beta karoten, witaminy C, Kwitaminy z grupy B

Alergeny: ryby, białka mleka

Marchew jest bogata w beta karoten, witaminy C, K, witaminy z grupy B (między innymi kwas foliowy, B1, B2) czy składniki mineralne, jak potas, sód, fosfor, miedź, magnez. Poprawia stan skóry, wzrok, opóźnia procesy starzenia oraz działa przeciwnowotworowo dzięki właściwościom przeciwutleniającym. Wzmacnia odporność oraz pozytywnie wpływa na profil lipidowy.

Olej rzepakowy stanowi jedno z najlepszych źródeł przeciwzapalnych kwasów omega 3 w naszej diecie. Są one potrzebne do prawidłowej pracy nerek, serca, układu nerwowego, układu immunologicznego, a także do dobrej kondycji skóry. Wpływa pozytywnie na profil lipidowy, zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.

Składniki

  • Dorsz świeży filet - porcja - 300g
  • Ziemniaki - 3 średnie
  • Por mały
  • Cebula średnia
  • Marchew duża
  • Pietruszka korzeń duża
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Masło - łyżeczka
  • Koper świeży - ½ pęczka
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Zamienniki

  • dorsz > pstrąg, mintaj
  • olej rzepakowy > olej kokosowy nierafinowany, oliwa z oliwek, masło klarowane

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. W naczyniu żaroodpornym ułóż przyprawionego dorsza oraz koper i masło.
  2. Wokół ryby ułóż pokrojone w paski warzywa, wymieszane z olejem i ziołami.
  3. Całość piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

pieczony-dorsz-w-warzywach-1.jpg

Wskazówka

Rybę przed spożyciem możesz pokropić sokiem z cytryny!

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

buraczane-risotto-2.jpg

Buraczane risotto

Bogate w witaminy C, A, E, K, witaminy z grupy B, potas, sód, fosfor, miedź, magnez

Sprawdź
spaghetti-bolognese-z-indykiem-2.jpg

Spaghetti bolognese z indykiem

Bogate w witaminy C, E, K, witaminy z grupy B​

Sprawdź
kotlet-schabowy-w-owsianej-panierce-2.jpg

Kotlet schabowy w owsianej panierce

Bogaty w beta karoten, błonnik, potas

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź