Zmień przedział:
-
M
Magnez - Maltaza
- Maltodekstryny
- Maltoza
- Mangan
- Miazga pokarmowa
- Micele
- Miedź
- Mięśnie okrężne
- Mięśnie podłużne
- Mikrobiota
- Mikrokosmki
- Mikroorganizm
-
N
Naczynia krwionośne - Naczynia limfatyczne
- Napięcie dolnego zwieracza przełyku
-
Nasycone kwasy tłuszczowe
Nasycone kwasy tłuszczowe
Kwasy tłuszczowe budujące tłuszcze można podzielić ze względu na obecność szczególnych wiązań chemicznych, które w nich występują. Te wiązania nazywa się nienasyconymi lub podwójnymi i oznacza symbolem omega. Jeżeli w kwasie tłuszczowym takie wiązania nie występują to jest to kwas tłuszczowy nasycony. Kwasy tłuszczowe nasycone mogą być pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Zawierają je olej kokosowy, olej palmowy, masło i nabiał, mięso, masło kakaowe. Jak wszystkie tłuszcze nasycone kwasy tłuszczowe są źródłem energii. Są niezbędne do transportu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K. Nie powinny jednak stanowić więcej niż 10% całkowitej ilości spożywanego pożywienia, gdyż mogą wpływać niekorzystnie na ilość cholesterolu we krwi. Warto więc ograniczyć spożycie tłustego mięsa, wyrobów czekoladowych i cukierniczych, kiełbasek na korzyść produktów bogatych w zdrowsze nienasycone kwasy tłuszczowe.
- Niacyna
- Niedojrzałość anatomiczna
- Niedojrzałość czynnościowa
- Niedojrzałość przewodu pokarmowego
- Nietolerancja pokarmowa
- Nukleazy
- Nukleotydy
Wyślij wiadomość do eksperta BebiKlubu
Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania
dr n. med. Agnieszka Krzywicka,pediatra, gastroenterolog
