Kubki smakowe

gastroenterologist

Są to zorganizowane komórki czuciowe smaku rozmieszczone na języku, w obrębie jamy ustnej oraz w górnej części przełyku. Kubki smakowe odpowiedzialne są za rozpoznawanie czterech podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i kwaśnego. Jest jeszcze piąty smak rozpoznawany przez kubek smakowy – umami (od japońskiego słowa „wyborny”). Jest wywoływany przez aminokwas występujący naturalnie np. w mięsie bądź dojrzewających serach nadający im „wyrazistości”.  Wrażliwość kubków smakowych jest uwarunkowana genetycznie więc jest różna dla każdego człowieka. U kobiet wrażliwość kubków smakowych zmienia się też wraz z okresem ciąży.

 

Przeczytaj również:

Rozwój układu pokarmowego

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?