Odkryj Bebiko PRO+ 2

Układ trawienny niemowlęcia rozwija się jeszcze po jego narodzinach. Na każdym etapie rozwoju potrzebuje szczególnej dbałości i delikatnego traktowania, w tym dopasowanego sposobu żywienia. Jeżeli nie możesz karmić piersią, powinnaś w tym okresie wybrać odpowiednie mleko modyfikowane.

Bebiko PRO+ 2

Mleko następne częściowo fermentowane dla wrażliwych i wciąż dojrzewających brzuszków

Formuła Nutriflor PRO+ wyjątkowe połączenie: fermentowanej bazy mlecznej, powstałej w wyniku procesu LACTOFIDUS oraz błonnika GOS/FOS

Bebiko PRO+ 2

Bebiko PRO+ 2 z unikalną formułą Nutriflor PRO+

Nowe Bebiko PRO+ 2 to mleko modyfikowane częściowo sfermentowane. Składa się w 30% z Lactofidus oraz w 70% ze standardowego mleka modyfikowanego. Dodatkowo, do mleka dodano błonnik GOS/FOS.

  • 30%Lactofidus
  • 70%Mleko
  • +GOS/FOS
Butelka mleka

70% - standardowe mleko modyfikowane

30% - Fermentowana baza mleczna, powstała w wyniku procesu Lactofidus

  • Lactofidus
  • Błonnik GOS/FOS
  • Omega 3 (ALA)
  • Wapń i witamina D
  • Żelazo
  • Witaminy A, C, D
  • Lactofidus

    Czym jest Lactofidus?

    Jest to proces fermentacji mlekowej, podczas którego wykorzystywane są konkretne kultury bakterii kwasu mlekowego:

    • Bifidobacterium breve,
    • Streptococcus thermophilus.*

    W wyniku procesu Lactofidus powstaje fermentowana baza mleczna, która następnie łączona jest ze standardowym mlekiem modyfikowanym w odpowiedniej proporcji.

    *Oba te szczepy wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji jogurtów lub suplementów.

  • Błonnik GOS/FOS

    Opatentowana kompozycja błonnika GOS/FOS

    Galaktooligosacharydy (GOS) i Fruktooligosacharydy (FOS) w proporcji 9:1 to unikalna, opatentowana kompozycja błonnika. Są to składniki pożywienia nieulegające trawieniu.

  • Omega 3 (ALA)

    Omega 3 (ALA) dla rozwoju mózgu i tkanek nerwowych

    Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – takie jak ALA – są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. ALA jest prekursorem do tworzenia istotnego dla rozwoju mózgu i wzroku kwasu DHA. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są to składniki, których organizm niemowlęcia nie potrafi syntetyzować i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, dlatego tak ważna jest ich zawartość w diecie dziecka.

  • Wapń i witamina D

    Wapń i witamina D dla prawidłowego rozwoju kości

    Wapń to składnik mineralny. Ważny składnik kości i zębów. Badanie Instytutu Matki i Dziecka wykazało, że aż 80% dzieci w wieku 1–3 lata ma dietę niedoborową w wapń*. Witamina D jest niezbędna w procesie wchłaniania wapnia, budowy kości i zębów. Badania pokazują, że u 19% niemowląt w wieku 6 miesięcy i 32% dzieci w wieku 12 miesięcy stwierdzono niedoborywitaminy D we krwi**. Jednocześnie dieta aż 80% dzieci w wieku 1-3 lata zawiera zbyt mało tego cennego składnika*.

    * Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce. Badanie przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA, 2011.
    ** Ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania niemowląt w wieku 6 i 12 miesięcy w populacji polskiej. Instytut – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA, 2012.

  • Żelazo

    Żelazo dla rozwoju mózgu i tkanek nerwowych

    Żelazo u dzieci, jest szczególnie ważnym pierwiastkiem, gdyż po ukończeniu 6 miesięcy zapasy żelaza zgromadzone podczas ciąży w organizmie dziecka wyczerpują się. Poziom żelaza jest wtedy całkowicie zależny od jego dostarczenia wraz z dietą. Żelazo przyczynia się do prawidłowego tworzenia hemoglobiny i czerwonych ciałek krwi. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także rozwoju funkcji poznawczych m.in. koncentracji czy spostrzegania.

  • Witaminy A, C, D

    Witaminy A, C, D wspomagają rozwój i funkcjonowanie wciąż rozwijającego się układu odpornościowego dziecka.

    Układ odpornościowy noworodka jest jeszcze niedojrzały. Kompleks witamin A, C i D jest szczególnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Ekspert BebiKlubu

Fermentacja mlekowa: co warto wiedzieć?

Bebiko PRO+ 2 to pierwsze w Polsce częściowo fermentowane mleko modyfikowane, które powstało na podstawie najnowszych badań dotyczących potrzeb delikatnego brzuszka niemowlęcia. Dowiedz się, na czym polega unikalny proces fermentacji mlekowej.

Zobacz film

Jak powstaje Bebiko PRO+ 2

Lactofidus - to proces fermentacji mlekowej

Do mleka, które zawiera laktozę (cukier występujący w mleku, który ulega fermentacji) dodawane są dwa wyselekcjonowane szczepy bakterii. W tym momencie rozpoczyna się proces fermentacji. Podczas procesu fermentacji bakterie zaczynają się namnażać, a następnie cukier mleczny (laktozę) przekształcają ostatecznie do kwasu mlekowego (mleczanu).

W celu zatrzymania całego procesu, fermentowane mleko zostaje ochłodzone w momencie kiedy uzyska właściwą kwasowość (czyli pH). Następnie otrzymany produkt jest suszony w wyższej temperaturze, dzięki czemu w finalnym produkcie nie ma żywych kultur bakterii. Wysuszona fermentowana baza mleczna jest następnie dodawana do standardowego mleka modyfikowanego.

Fiolka

Kultury bakterii: Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium breve

Mleko modyfikowane

Fermentacja to proces stosowany od pokoleń

Proces fermentacji w przemyśle spożywczym jest bardzo popularny. Jest on również bardzo dobrze znany naszym babciom czy dziadkom. Każdy z procesów fermentacji wykorzystywany w przemyśle spożywczym, jak również w domach (np. podczas kiszenia ogórków czy kapusty), wygląda trochę inaczej m.in. wykorzystywane są różne kultury bakterii, co powoduje, że powstają różne związki, wpływające na ostateczny wygląd i smak produktu.

Bardzo znanymi produktami, które powstają w wyniku procesu fermentacji są produkty mleczne, takie jak jogurt, maślanka czy kefir.

Fermentacja to proces stosowany od pokoleń
Poznaj produkt

Nowość! Bebiko PRO+ 2

Mleko następne, częściowo fermentowane

Zostań ekspertem
od brzuszka
swojego dziecka!

Czy wiesz, że brzuszek Twojego dziecka rozwija się jeszcze po urodzeniu? Poznaj ciekawostki o brzuszku, sprawdź jak się rozwija i weź udział w quizie!

Dowiedz się więcej

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Newsletter

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający.
Kliknij go aby potwierdzić zapis do newslettera.

Logowanie