Dlaczego prebiotyki są tak ważne?

Prebiotyki są to składniki pożywienia nietrawione przez enzymy, działające w przewodzie pokarmowym. Prebiotyki w pozytywny sposób wpływają na zdrowie człowieka pobudzając rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach.

Prebiotyki muszą spełnić szereg wymogów, zanim zostaną zaklasyfikowane do tej grupy. Substancje prebiotyczne wykazują następujące właściwości:

  • stymulacja wzrostu wybranych, korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych;
  • obniżanie pH treści jelitowej;
  • oporność na działanie enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym;
  • bezpieczeństwo i brak niekorzystnych skutków ubocznych związane z długotrwałym ich stosowaniem. 

Czym różnią się probiotyki od prebiotyków?

Probiotyki to podawane doustnie żywe drobnoustroje, które spożyte w postaci dodatku do żywności lub w formie skoncentrowanej jako lek wywierają korzystne działanie na organizm człowieka. 

Probiotyki muszą być odporne na działanie kwaśnego środowiska. Powinny rozwijać się wniesprzyjających dla siebie warunkach i wywierać korzystny wpływ na wzrost flory bakteryjnej jelit. Ich wspólną cechą jest zdolność do produkcji kwasu mlekowego i do rozwoju w warunkach beztlenowych.

Prebiotyki, w postaci niezmienionej, docierają do jelita grubego i tam ulegają fermentacji. Prebiotyki są utożsamiane z błonnikiem pokarmowym. Prebiotyki podlegają fermentacji przez ściśle określone bakterie jelitowe, między innymi, przez bakterie Bifidobacterium i Lactobacillus, należące do probiotyków. Prebiotykami są oligosacharydy, a wśród nich galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy. Mieszanka prebiotyków GOS/FOS dodawana jest w proporcji 9:1 do niektórych mlek modyfikowanych.

Do probiotyków należą bakterie fermentacji mlekowej Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdże Saccharomyces boulardii. 

Dlaczego powinniśmy sięgać po probotyki?

Dobroczynny wpływ probiotyków na ludzki organizm wciąż jest badany. Mimo, iż brak jednoznacznych dowodów, uważa  się, że probiotyki pełnią wiele pożytecznych funkcji.  Zaleca się stosowanie preparatów probiotycznych przy antybiotykoterapii, ponieważ mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia biegunki poantybiotykowej. Probiotyki zalecane są także w leczeniu biegunek, zwłaszcza u dzieci. W Polsce probiotyki możemy zakupić w postaci żywności probiotycznej (produktów fermentowanych, takich jak kefir, jogurt) czy suplementów diety.

Czy wiesz, że...

probiotyki są uważane za bezpieczne, jednak należy zachować ostrożność w stosowaniu ich u wcześniaków i pacjentów z niedoborami odporności?

TAGI: prebiotyki, probiotyki, fruktoologosacharydy, galaktooligosacharydy, probiotyk, prebiotyk, zaparcia, błonnik pokarmowy, karmienie piersią, mikroflora

To było fajne! Dziękujemy!
Wyślij artykuł
Dziękujemy! Wiadomość została wysłana

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Newsletter

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający.
Kliknij go aby potwierdzić zapis do newslettera.

Logowanie