L-karnityna

Jest organicznym związkiem chemicznym. Jej występowanie ma dwa źródła: powstaje w organizmie w wątrobie, nerkach i mózgu oraz dostarczana jest wraz z pokarmem. Podstawowym źródłem L-karnityny w pożywieniu jest mięso i przetwory mleczne. Stosowanie normalnej diety nie wymaga dodatkowego uzupełniania jej poziomu. Jej niedobory mogą pojawiać się u osób niedożywionych, osób z niewydolnością wątroby lub nerek bądź stosujących dietę wegańską. Pokarmy pochodzenia roślinnego zawierają tylko śladowe ilości l-karnityny.

Poznaj inne hasła

Poznaj inne hasła

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?