Odkryj Bebiko PRO+ 3

Błonnik pokarmowy jest bardzo ważnym składnikiem diety dziecka. Ponieważ Twój maluszek rośnie w niezwykłym tempie, potrzebuje składników odżywczych, wspomagających harmonijny rozwój. Z myślą o tym stworzyliśmy mleko Bebiko PRO+3 z formułą Nutriflor PRO+, które jest źródłem cennego błonnika.

Bebiko PRO+ 3

Specjalna mieszanina oligosacharydów GOS/FOS zawarta w Bebiko PRO+ 3 jest źródłem błonnika.

Formuła Nutriflor PRO+ 3 zawiera o 30% więcej błonnika w porównaniu do średniej zawartości tego składnika w innych mlekach dla dzieci po 1. roku życia.

Bebiko PRO+ 3

Czym jest błonnik pokarmowy i gdzie go znajdziemy?

Błonnik pokarmowy to grupa związków pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez ludzkie enzymy. Jego źródłem są m.in. warzywa, owoce i produkty zbożowe, szczególnie te z pełnego ziarna.

Ile błonnika powinno być w diecie juniora?

Dieta dziecka powinna dostarczać

10-14g błonnika pokarmowego
(do max. 19g)

Czy wiesz, że...

Badanie* oceniające sposób żywienia dzieci w wieku 1-3 lata pokazuje, że:

  • 1/3 dzieci nie je warzyw każdego dnia
  • Żadne z badanych dzieci nie spożywało rekomendowanej ilości warzyw
  • 30% matek sądzi, że dodatek warzyw i owoców do każdego posiłku nie jest konieczna

*Weker i M. Barańska, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2011 (badanie z randomizacją na reprezentatywnej grupie 400 polskich dzieci w wieku 13–36 miesięcy, przeprowadzone w 2010 r. we współpracy z Fundacją NUTRICIA

Dlaczego błonnik pokarmowy jest ważny?

Błonnik pokarmowy jest ważnym składnikiem w diecie dziecka, ponieważ spełnia wiele istotnych funkcji. Jak dowiadujemy się z Poradnika żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia: „Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, florę jelitową, absorbuje różne toksyczne substancje i wzmaga ich wydalanie”*.

*Weker i wsp.: „Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia – praktyczne zastosowanie norm żywienia opracowanych przez grupę ekspertów w 2012”; Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka, 2012

Ekspert BebiKlubu

Błonnik w diecie Juniorów

Czy wiesz, że 52% dzieci w wieku 1-3 lata ma niedobory błonnika w diecie?
Dowiedz się, dlaczego błonnik w diecie dziecka jest tak ważny i poznaj źródła tego cennego składnika.

Zobacz film

Czy wiesz, że 52% polskich dzieci w wieku 1-3 lata spożywa niewystarczającą ilość błonnika pokarmowego wraz z dietą*?

Jedną z konsekwencji niedoboru błonnika pokarmowego w diecie dziecka może być wystąpienie u niego zaparć.

*Weker i M. Barańska, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2011 (badanie z randomizacją na reprezentatywnej grupie 400 polskich dzieci w wieku 13–36 miesięcy, przeprowadzone w 2010 r. we współpracy z Fundacją NUTRICIA

Czy wiesz, że błonnika dostarczą m.in. niektóre mleka modyfikowane typu Junior?

Bebiko Pro+ 3 jest źródłem błonnika. Zawiera specjalną mieszaninę oligosacharydów GOS/FOS które są źródłem błonnika pokarmowego. Zawartość błonnika w recepturze Nutriflor PRO+ jest o 30% większa, niż średnia zawartość tego składnika w innych mlekach modyfikowanych dla dzieci po 1. roku życia.

Czy wiesz, że błonnika dostarczą m.in. niektóre mleka modyfikowane typu Junior?
Poznaj produkt

Nowość! Bebiko PRO+ 3

Źródło błonnika

  • Błonnik GOS/FOS
  • Omega 3 (ALA)
  • Żelazo
  • Wapń i witamina D
  • Błonnik GOS/FOS

    Błonnik GOS/FOS

    • Bebiko Pro+ 3 jest źródłem błonnika dzięki zawartości unikalnej, opatentowanej kompozycji oligosacharydów GOS/FOS. Zawiera 30%% więcej błonnika w porównaniu do średniej zawartości tego składnika w innych mlekach po 1. roku życia.
    • 2 kubki po 200 ml mleka Bebiko Pro+3 zapewnią około 40%% wystarczającej dziennej porcji błonnika dla dzieci w wieku 1-3 lata.

  • Omega 3 (ALA)

    Omega 3 (ALA)

    Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – takie jak ALA- są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. ALA jest prekursorem do tworzenia istotnego dla rozwoju mózgu i wzroku kwasu DHA. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są to składniki, których organizm niemowlęcia nie potrafi syntetyzować i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, dlatego tak ważna jest ich zawartość w diecie dziecka.

  • Żelazo

    Żelazo

    • Żelazo u dzieci, jest szczególnie ważnym pierwiastkiem, gdyż po ukończeniu 6 miesięcy zapasy żelaza zgromadzone podczas ciąży w organizmie dziecka wyczerpują się. Poziom żelaza jest wtedy całkowicie zależny od jego dostarczenia wraz z dietą. Jest ono niezbędne do produkcji krwinek czerwonych, a także rozwoju funkcji poznawczych m.in. koncentracji czy spostrzegania
    • Żelazo przyczynia się do prawidłowego tworzenia hemoglobiny i czerwonych ciałek krwi. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także rozwoju funkcji poznawczych m.in. koncentracji czy spostrzegania.

  • Wapń i witamina D

    Wapń i witamina D

    • Wapń to składnik mineralny. Ważny składnik kości i zębów.
    • Witamina D jest niezbędna w procesie wchłaniania wapnia, budowy kości i zębów.
    • Badania pokazują, że 80% dzieci w wieku 1-3 lata ma dietę zbyt ubogą w wapń i witaminę D*.

    *Weker i M. Barańska, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2011 (badanie z randomizacją na reprezentatywnej grupie 400 polskich dzieci w wieku 13–36 miesięcy, przeprowadzone w 2010 r. we współpracy z Fundacją NUTRICIA

Zostań ekspertem
od brzuszka
swojego dziecka!

Czy wiesz, że brzuszek Twojego dziecka rozwija się jeszcze po urodzeniu? Poznaj ciekawostki o brzuszku, sprawdź jak się rozwija i weź udział w quizie!

Dowiedz się więcej

Informacja o cookies

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa komputerze / telefonie / tablecie. W każdym momencie można dokonać zmian tych ustawień. Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Newsletter

Na Twój adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający.
Kliknij go aby potwierdzić zapis do newslettera.

Logowanie